Infofinanciar > Info > Bursa este într-o creștere continuă anul acesta! Investitorii își așteaptă dividendele
Info

Bursa este într-o creștere continuă anul acesta! Investitorii își așteaptă dividendele

Bursa este într-o creștere continuă anul acesta! Investitorii își așteaptă dividendele
Sursă foto: bursa.ro

Indicele BET-TR a crescut notabil încă de la început anului 2023, creșterea fiind de aproximativ 5,2%, de asemenea, un alt indice important în economia românească, BET-NG, care reprezintă indicele companiilor din energie și utilități, a avut o creștere aproximativ dublă, de aproximativ 10,5%.  

„Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a crescut cu 5,2%, în timp ce BET-NG, indicele companiilor din energie şi utilităţi, a avut o creştere dublă, de 10,5%. Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacţionare consemnată în primele patru luni la BVB, impulsionate în special de continuarea programului cu titlurile de stat Fidelis.  

Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz şi BRD – Groupe Societe Generale au fost cele mai tranzacţionate 5 acţiuni în primele 4 luni. Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 6,74 miliarde lei, în scădere faţă de primele patru luni ale anului trecut pe fondul aşteptărilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anunţate la BVB. 

Valoarea listărilor din BVB reprezintă sume extraordinare 

Valoarea totală a listărilor realizate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit 1 miliard de euro în în primele patru luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate în pieţele de capital internaţionale.  

De la începutul anului, 13 runde de finanţare, care au totalizat 1,1 miliarde euro, au fost derulate prin intermediul BVB. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 6 emisiuni de obligaţiuni corporative în valoare cumulată de 427 milioane euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare de 618 milioane euro, şi o emisiune de obligaţiuni municipale în valoare de 112 milioane euro, iar pe segmentul de acţiuni a avut loc o listare în valoare de 1 milion de euro. 

Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacţionare consemnată în primele patru luni la BVB, impulsionate în special de continuarea periodică a programului de emisiuni de  titluri de stat Fidelis. 

Cele mai tranzacționate titluri de piața 

În interiorul pieţei de acţiuni, la finalul primelor patru luni, cele mai tranzacţionate cinci titluri de pe Piaţa Reglementată la vedere a BVB au fost cele ale Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz şi BRD – Groupe Societe Generale. 

La nivel general, piaţa de capital din România a crescut cu 5,2% la finalul perioadei ianuarie-aprilie din acest an luând în calcul evoluţia companiilor din componenţa indicelui BET-TR, care include şi dividendele. 

 Se observă, astfel, o temperare a avansului care depăşise 5,5% la finalul primelor două luni din acest an. Deşi creşterea înregistrată la finalul lunii aprilie a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere, toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti BVB se aflau în teritoriu pozitiv la finalul primelor 4 luni ale acestui an. Prin comparaţie cu indicele BET-TR, cel mai mare avans a fost înregistrat de indicele companiilor din energie şi utilităţi, BET-NG, care a avut o creştere dublă, de 10,5%”, potrivit Studii Financiare.