Infofinanciar > Info > Bulgarii știu cum să cumpere ieftin avioane F-16. România dă de trei ori mai mult pe modelul F-35
Info

Bulgarii știu cum să cumpere ieftin avioane F-16. România dă de trei ori mai mult pe modelul F-35

Avioane F-16 sursă foto: StirileProTV
sursa foto: arhivă

Bulgaria se înarmează cu avioane F-16 care costă 60.000.000 de dolari bucata. România plătește triplu pentru modelul F-35 care este cel mai scump avion de atac disponibil, costă 117.000.000 de dolari bucata.

Țările balcanice încep să se înarmeze în contextul războiului de la graniță dintre Rusia și Ucraina. Acestea își cumpără arme și avioane noi pentru „a se pune la adăpost” în cazul unui posibil atac.

Pe lângă Bulgaria și România, și Serbia achiziționează modele noi de avioane. Vecinii sârbi vor să își cumpăra avioane Dassault Rafale care costă 110.000.000 de dolari bucata. Serbia renunță astfel de avioanele rusești.

F-16, întreținute în totalitate pe teritoriul bulgar

Avioanele de luptă F-16 Block 70 vor fi întreținute în întregime pe teritoriul bulgar, a declarat ministrul interimar al Apărării, Atanas Zapryanov. Acesta a mai spus că reînarmarea forțelor aeriene bulgare contribuie la introducerea de noi tehnologii în industrie. Astfel, se va putea întreține avionul în întregime pe teritoriul bulgar.

„Acest avion nu va trebui să plece în străinătate, ceea ce economisește costuri și creează o capacitate corespunzătoare de specialiști”, a declarat Zapryanov.

Bulgaria a achiziționat în total 16 avioane F-16 în două tranșe pentru aproximativ 4,8 miliarde de leva, echivalentul a 2 miliarde euro. Primele aparate sunt așteptate să fie livrate anul viitor.

Zaprianov a mai spus că avioanele de luptă vor fi întreținute în Bulgaria. Aceasta ar putea deveni pe viitor un centru de pregătire a acestui tip de echipament de luptă la scară regională.

„Fac apel la o legătură mai strânsă a armatei, a Ministerului Apărării, a Ministerului Economiei cu știința, cu întreprinderile industriale, astfel încât industria noastră să se poată stabili treptat pe piața europeană de muniții și echipamente de apărare creată în prezent, precum și în baza europeană de apărare și tehnologică”, a mai comentat Zapryanov, potrivit Newsweek.

Ce cumpără România?

România va cumpăra 32 de avioane F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari. A fost majoritate în Parlament când s-a luat decizia. Pentru cumpărarea acestui număr de avioane a existat o „Solicitare din partea Ministerului Apărării privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35”.

România se pregătește de noi achiziții în materie de apărare încă de la începerea războiului. Armata română  a derulat în ultimii ani o serie amplă de achiziții militare, printre care se numără sisteme de rachete Patriot, avioane F-16, cumpărate inițial din Portugalia și apoi din Norvegia, sistemele de artilerie reactivă HIMARS, transportoare blindate Piranha 5 sau camioanele militare Iveco.

Totodată, Forțele Aeriene revitalizează și modernizează, la „Avioane Craiova” , 10 avioane IAR-99 la nivelul Standard Modernizat. Avioanele de transport C-27J Spartan vor avea sistemul de avionică modernizat curând, scrie și Hotnews.

În momentul de față, Forțele Aeriene Române se bazează pe o escadrilă de avioane F-16, second-hand, aduse din Portugalia și pe alte două escadrile incomplete formate din MiG-uri 21.