Infofinanciar > Info > Bugetul la control! Statul a cheltuit în februarie 2023 cu 46% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut
Info

Bugetul la control! Statul a cheltuit în februarie 2023 cu 46% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut

buget;sursă foto: em360.ro

Potrivit ultimei analize care a vizat execuția bugetară din luna februarie, cheltuielile bugetului de stat sunt peste încasări, fapt ce face ca deficitul să se accentueze. Atât în termeni nominali cât și raportat la Produsul Intern Brut, Guvernul a manifestat o tendință inversă față de angajamentul de a diminua deficitul bugetar. Veniturile totale ale bugetului au crescut cu 8% în luna februarie, însă cheltuielile guvernamentale s-au majorat cu 19 procente.

Principalele carențe ale Guvernului sunt centrate în jurul colectării taxelor provenite din TVA (taxa pe valoarea adăugată), altfel spus Executivul a reușit să încaseze în luna februarie 7,8 miliarde de lei ceea ce se traduce printr-o creștere de 4% în condițiile în care inflația a depășit pragul de 15%.

Evaziunea fiscală contribuie la accentuarea carențelor economice

”Consider că avem probleme de raportare transparență și colectare pe lanțul valoric și situația s-a deteriorat în timp. Instrumentele digitale ar trebui să accelereze recuperare decalajelor”, consideră Ioana Arsenie, consultant fiscal la Trusted Advisor.

Pe de altă parte, Emilian Duca, consultant fiscal consideră că structura consumului în 2023 are un rol important în formarea Bugetului de Stat în condițiile în care cotă de TVA pentru alimente este de 9%. Totodată, evaziunea fiscală contribuie la accentuarea carențelor economice.

„Este vorba în primul rând de structura consumului. Dacă ai consum orientat către bunuri alimentare, cota de TVA este aici redusă. În partea cealaltă, se face comerț în continuarea mult comerț la negru în comerțul on-line și magazine care nu sunt plătitoare de TVA”, a explicat Emilian Duca.

Raportat la proiecția actuală, veniturile statului ar urma să crească în acest an cu 14%, iar cheltuielile cu 10 procente spre deosebire de primele două luni ale acestui an unde cheltuielile depășesc veniturile.

Un exemplu concret în acest sesn este dat de Taxa pe Valoare Adăugată, pe scurt Guvernul a bugetat o creștere a încasărilor de 19% pentru 2023, însă, în februarie a încasat cu 4% mai mult decât estimările efectuate.

Guvernul a cheltuit mai mult cu 46% în februarie 2023 față de aceeași lună din 2022

Pe partea de impozit pe profit, Executivul a bugetat o creștere de aproape 22% în 2023, însă în luna februarie încasările aferente au scăzut cu 27%.  „Cauza principală este că în 2021 și 2022 s-au încasat mai mulți bani din restanțele din 2020, datorită sistemului de eșalonare. A doua explicație este că față de anul trecut și acum se vede mai clar, au mai apărut facilități fiscale: reducere de impozit pentru capitalizare”, a adăugat Emilian Dulca.

Pe partea de cheltuieli, guvernul cheltuit în toate domeniile mai mult decât estimările inițiale. Cea mai mare creștere este cea cu dobânzile de 4,1 miliarde de lei pentru luna februarie, mai mult cu 46% față de aceeași lună a anului trecut.

Însă, vestea bună constă în faptul că s-au reluat investițiile începând cu luna februarie după ce, la finalul anului trecut și începutul acestui an, investițiile au fost diminuate. Investițiile din bugetul național au crescut cu 43%, adică 2 miliarde de lei. Date extrase din ediția tipărită a Ziarului Financiar din 03. 04.2023.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.