Infofinanciar > Info > Bugetul total pentru alegerile din 2024. Sunt alocate aproximativ 1,6 miliarde de lei
Info

Bugetul total pentru alegerile din 2024. Sunt alocate aproximativ 1,6 miliarde de lei

Bugetul total pentru alegerile din 2024
Sursă foto: stirileprotv.ro

Bugetul total pentru alegerile din 2024 se ridică la aproape 1,6 miliarde de lei. Inclusiv alegerile locale comasate cu cele europarlamentare din luna iunie.

Cei mai mulți bani alocați pentru scrutinul din iunie sunt direcționați către Ministerul Afacerilor Interne. Cu suma de 1,1 miliarde de lei. Din această sumă, peste 840 de milioane de lei sunt alocate exclusiv pentru cheltuielile de personal. Aproape 300 de milioane de lei sunt destinate achiziționării de bunuri și servicii.

Bugetul total pentru alegerile din 2024

Din acești bani sunt finanțate diverse activități legate de procesul electoral, precum dotațiile birourilor electorale, confecționarea tipizatelor conforme legislației, procurarea ștampilelor și asigurarea transportului acestora către secțiile de votare. Precum și ulterior după închiderea urnelor. Trebuie acoperite indemnizațiile pentru angajații desemnați să coordoneze procesul electoral.

Ministerul Afacerilor Externe primește aproape 200 de milioane de lei, majoritatea acestora fiind alocate pentru cheltuielile de personal, iar aproximativ 60 de milioane de lei pentru bunuri și servicii. MAE are responsabilități similare cu cele ale Ministerului de Interne, dar se ocupă de secțiile de votare din diasporă, inclusiv de aspecte precum confecționarea buletinelor de vot, a ștampilelor și desemnarea membrilor comisiilor electorale.

STS monitorizează activitatea electorală pentru a preveni fraudele

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) primește un buget mai mic, de 134 de milioane de lei. Pentru pregătirea sistemului informatic, tabletelor de scanare a buletinelor de vot și alte aspecte tehnice esențiale pentru buna desfășurare a alegerilor. STS monitorizează activitatea electorală pentru a preveni fraudele. Și pentru a furniza date în timp real privind participarea la vot.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) beneficiază de un buget de peste 85 de milioane de lei, utilizat în principal pentru producerea buletinelor de vot, a ștampilelor și alte echipamente necesare desfășurării alegerilor. AEP gestionează și funcționarea Biroului Electoral Central.

În total, bugetul pentru alegerile din acest an se ridică la aproape 1,6 miliarde de lei, fiind alocate resurse financiare pentru toate etapele și necesitățile procesului electoral, inclusiv pentru documentele și instrumentele informatice necesare pentru a asigura înregistrarea și validarea voturilor, conform mediaflux.ro.