Infofinanciar > Info > Bugetarii României, mai mulți bani de la stat! Cum vor primii aceștia tichete de 3.000 de lei
Info

Bugetarii României, mai mulți bani de la stat! Cum vor primii aceștia tichete de 3.000 de lei

Vouchere de vacanță, Sursă foto: Romania TV
Sursă foto: Romania TV

Marcel Ciolacu se opune eliminării totale a voucherelor, ba mai mult ele vor crește pentru cei cu salarii de până la 8.000 de lei net. Banii pentru vacanțe trebuie oferiți.

Ministerul Finanțelor a dat asigurări pentru salariații care încasează mai puțin de 8.000 de lei pe lună, că se vor mai acorda tichetele de vacanță. Mai mult, întrebat de către jurnaliști, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că valoarea acestora va fi majorată cu 150 de lei, de la 1.450 cât este în prezent, la 1.600 de lei.

„Vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, a ținut să precizeze Boloș.

Și premierul Marcel Ciolacu a exclus total varianta potrivit căreia voucherele de vacanță ar fi eliminate. „Este exclus să eliminăm voucherele de vacanță pentru la anul”, a dat asigurări Marcel Ciolacu, potrivit Gândul.ro, preluat de Can Can.

Banii de la stat

Administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au anunțat că au demarat discuții pentru creșterea valorii tichetelor în conformitate cu valoarea salariului minim brut pe economie. Până anul acesta, personalul Complexului Energetic Oltenia a beneficiat de tichete de vacanță în valoare de 2.550 de lei, printre cele mai mari din toată țara, dar suma a crescut în 2023 până la 3.000 de lei brut, în conformitate cu noul salariu minim pe economie.

Sindicatele și patronatele din turism se declară total împotriva unei eventuale decizii a guvernanților de eliminare a tichetelor de vacanță. De aceea, s-au adresat deja Guvernului printr-o scrisoare deschisă, opinând că o astfel de modificare va determina o scădere de 35-50% a încasărilor în industria ospitalității, la care se adaugă impactul direct asupra angajaților și ulterior scăderea forței de muncă.

„Suma este valabilă pentru fiecare angajat, iar voucherele de vacanță vor fi acordate până în 2026. Ele sunt emise pe suport electronic și pot fi folosite doar pe teritoriul României. S-a spus că valoarea voucherelor de vacanţă ar putea creşte în acest an, pentru că s-a mărit şi salariul minim, dar nu e așa.

În 2022, angajații din sectorul public au primit vouchere de vacanţă de 1.450 lei. Și în 2023, voucherele de vacanță în 2023 vor fi tot de 1.450 de lei brut” , potrivit Ministerului de Finanțe, adică aceeași sumă ca cea de anul trecut.