Infofinanciar > Info > Bugetarii pot munci 5 zile pe lună de acasă! Ce modificări au fost aduse Codului Muncii
Info

Bugetarii pot munci 5 zile pe lună de acasă! Ce modificări au fost aduse Codului Muncii

Locuri de muncă, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Autoritățile au adoptat noi modificări Codului Muncii și Codului Administrativ. Astfel, Camera Deputaților a decis acordarea mai multor drepturi suplimentare salariaților printr-o nouă propune legislativă. Cea mai importantă modificare adusă legii se referă la modul în care bugetarii își pot exercita meseria.

Conform noului Cod al Muncii, angajații în sectorul bugetar pot lucra și în regim de telemuncă, doar dacă îndeplinesc anumite condiții.

În cadrul acestei modificări legislative sunt luați în calcul doar acei bugetari care au în familie copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude sau care au o stare de sănătate ce nu le permite deplasarea sau desfășurarea activităţii dintre cele stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice ca putând fi realizate în regim de telemuncă.

Ce modificări au mai fost aduse de Guvern

O primă modificare prevede faptul că angajatorul are obligația să-i ofere angajatului, dacă acesta dorește, printr-o solicitare scrisă, concediu în cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic. Însă, acest concediu va fi folosit de angajat pentru a acorda sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie și care are nevoie de îngrijire.

De asemenea, angajatorul este obligat să-i ofere angajatului concediu paternal, în urma unei solicitării scrise a acestuia. Acest tip de concediu va fi acordat necondiționat de perioada pe care angajatul a petrecut-o la serviciu sau de munca prestată, precum și de vechimea în muncă. Potrivit noilor dispoziții, încălcarea acestei obligații de către angajator poate fi sancționată cu o amendă încadrată în intervalul 4.000 lei – 8.000 lei.

În plus, salariatul poate cere angajatorului să fie trecut pe un post liber care îi asigură condiţii de muncă mai favorabile dacă angajatul a reușit să-și încheie perioada de probă sau are o vechime de cel puţin şase luniîn cadrul aceleiași companii. În această situație, angajatorul este obligat să-i trimită salariatului un răspuns motivat, în scris, în termen de maxim 30 de zile de la primirea respectivei solicitării, scrie România Tv.

Bugetarul poate lipsi de la locul de muncă în situații excepționale

O altă măsură nouă adoptată de Guvern prevede dreptul salariatului de a lipsi cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii excepționale, precum o urgenţă medicală din cadrul familiei cauzată de boală sau de accident. Salariatul este obligat să-l informeze pe angajator în acest caz. În privința perioadei absentate de la locul de muncă, aceasta va fi recuperată ulterior, până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru.

Propunerea legislativă adoptată de Camera Deputaţilor modifică şi completează Legea nr. 53/2003 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 în scopul transpunerii în legislaţia naţională a mai multor directive europene. Aceste modificări au fost adoptate cu 253 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 23 de abţineri.