Infofinanciar > Info > Bucureștiul, lovit de ninsori la sfârșitul acestei săptămâni! Cum va schimba ciclonul mediteranean vremea din țara noastră
Info

Bucureștiul, lovit de ninsori la sfârșitul acestei săptămâni! Cum va schimba ciclonul mediteranean vremea din țara noastră

Ninsori
Sursă foto: Comisarul

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că un ciclon mediteranean în curs de formare va genera mai multe schimbări semnificative din punct de vedere al vremii din țara noastră. Acestea vor fi resimțite începând cu noaptea de joi spre vineri, zona de sud, est și sud-est a României.

„Ultimele zile din cea mai rece lună a anului par a fi zile autentice de iarnă.”; „De marți, răcirea se va resimți și în partea de vest, nord-vest, maximele la scara întregii țări se vor situa între 0-6°C, cel mult 12°C în Capitală, iar de la mijlocul săptămânii consemnăm și precipitații, mai ales în partea de sud, sud-est, mixte, lapoviță și ninsori, în timp ce în restul țării vorbim de precipitații predominant sub formă de ninsoare.”, a susținut directorul ANM, Elena Mateescu.

Printre altele, reprezentantul instituției a prezentat prognoza meteo din țara noastră, valabilă pentru sfârșitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie 2023.

„De mâine răcirea se va resimți și în partea de vest nord-vest. Maximele la scara întregii țări se vor situa între 0 până la 6 grade cel mult 1-2 grade în Capitală.

Iar de la mijlocul săptămânii consemnăm și precipitații, mai ales în partea de sud-sud-est, mixte ploi, lapovițe și ninsori, în timp ce în restul țării vorbim de precipitații predominant sub formă de ninsoare.

În luna februarie menționăm faptul că prima săptămână așa cum arată actualizarea estimărilor în această dimineață efectuate pentru intervalul 23 ianuarie-20-februarie menține tendința pentru primele zile din februarie cu valori de temperaturi ușor peste norme.

Din punctul de vedere al cantităților de precipitații, vorbim de cantități deficitare în regiunile extracarpatice, în timp ce în vest, nord-vest cantități este norme”, a mai adăugat Mateescu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Cum ne afectează ciclonul mediteranean

Directorul ramurii Meteorologie Operaţională din cadrul ANM, Gabriela Băncilă, a oferit mai multe detalii românilor despre ciclonul care va afecta mai multe teritorii din țara noastră în direct la Digi24.

„Sursa a ceea ce se va întâmpla la noi în țară este un ciclon mediteraneean care va lua naștere mâine (n.r. – miercuri). Acesta se va deplasa pe o traiectorie transbalcanică, astfel încât ne va afecta și pe noi, partea de sud a țării și ulterior, foarte probabil, și partea de est și sud-est. Pentru că acest ciclon, în momentul de față, este în curs de formare, traiectoria lui cea mai probabilă nu este încă stabilită, sau gradul de precizie nu este foarte ridicat.

Însă, există mai multe scenarii, în care vor începe precipitațiile pe partea de sud a țării – la noi s-a instalat deja masa de aer rece – acestea să fie sub formă de ninsoare. În partea de sud-est a României ar putea să fie precipitații mai ales sub formă de ploaie.

Dacă sud-estul acesta va fi ceva mai extins până la București sau nu, rămâne de văzut în următoarele zile. Acest lucru îl urmărim. În mod cert, acest lucru îl putem spune cu un grad de precizie mai mare – se conturează ca acest ciclon care va aborda țara noastră încă de noaptea de joi spre vineri și se va manifesta și pe parcursul zilei de vineri și sâmbătă, să determine în unele zone din țară ninsori abundente, ninsori posibil asociate și cu vânt în zona Curburii și nu putem exclude nici scenariul în care zona Moldovei să se afle sub incidența atât a masei de aer rece cât și a precipitațiilor abundente sub formă de ninsoare care să ducă la formarea unui strat consistent de zăpadă”, a spus Băncilă marți într-o intervenție la Digi24.