Infofinanciar > Info > Bucureștiul, capitala clădirilor cu bulină! Ce măsuri vor lua PMB și primăriile de sector
Info

Bucureștiul, capitala clădirilor cu bulină! Ce măsuri vor lua PMB și primăriile de sector

Clădire cu risc seismic
Credit imagine: Observator

În București, au fost consolidate 30 de blocuri în ultimii 34 de ani. Un număr foarte mic, în special deoarece metropola numără cel puțin 363 de clădiri în clasa I de risc seismic și 2.500 de blocuri care se încadrează într-o categorie de risc. De asemenea, zeci de mii de imobile nu au trecut încă printr-o expertiză. Așadar, ele ar putea să reprezinte un pericol, dar să nu fi fost până acum marcate ca atare. Tocmai de aceea, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat că 20.000 de blocuri construite înainte de 1977 vor fi evaluate.

Edilul a mai spus că toate primăriile de sector se vor implica în această inițiativă, pentru ca procesul să fie unul cât mai rapid. În momentul de față, relația lui Nicușor Dan cu primarii de sector este una tensionată. După conflictul palmierilor lui Robert Negoiță (edilul sectorului 3), el s-a contrat și cu Daniel Băluță, primarul sectorului 4, dar și cu Ciprian Ciucu, care se află la conducerea Primăriei Sectorului 6. Chiar dacă Robert Negoiță a avut de disputa pe care avut-o recent cu primarul Bucureștiului, el a revenit la sentimente mai bune în ceea ce privește proiectul de expertizare a blocurilor construite înaintea cutremurului din 4 martie 1977.

Cum arată planul pentru București

Nicușor Dan a declarat că 4.000 de clădiri vizate se află în zonele istorice ale Bucureștiului. Aceste imobile vor fi expertizate de către Primăria Municipiului București (PMB), în vreme ce restul clădirilor vor fi evaluate de către primăriile sectoarelor de care aparțin.

„Propunerea noastră fiind ca primăria generală să facă clădirile care sunt în zonele protejate, zonele istorice ale Bucureștiului, cam 4000 și primăriile de sector să facă fiecare clădirile din zona lor care sunt în afara zonelor protejate și în felul ăsta să lucrăm mai repede”, a spus edilul general al Capitalei.

Matei Sumbasacu, un inginer constructor, oferă mai multe informații despre procedura de expertiză:

„Evaluarea vizuală rapidă presupune atât colectarea unor date generale despre clădire. Anul construirii, numărul de proprietari din imobil și evident include și o parte de vizitare a clădirii și verificarea situației din teren”, a declarat acesta, conform Mediaflux.

Chiar dacă sectorul 5 se află într-o situație incertă de când Cristian Popescu Piedone, primarul ales, a început să-și ispășească pedeapsa în închisoare, această unitate administrativă se află sub conducerea interimară a lui Constantin-Ion Melnic. În plus, city managerul Rareș Hopincă a declarat că sectorul va evalua cel puțin 5.500 de imobile din jurisdicția sa:

„Am asumat din partea Sectorului 5 responsabilitatea de a ne ocupa de această cifră repartizată provizorie de aproximativ 5500 de imobile”.

Directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Răzvan Munteanu, a adăugat că peste 100 de imobile sunt în curs de consolidare în momentul de față:

„În prezent sunt 106 imobile care se află în diferite etape de consolidare, în principal în partea de pregătire a proiectului”.