Infofinanciar > Info > Bucureștii nu scapă de dosarele cu șină!
Info

Bucureștii nu scapă de dosarele cu șină!

Bucureștii nu scapă de dosarele cu șină!
Foto: facebook

Certificatele de naștere, căsătorie și deces se pot elibera în format electronic în 15 județe. Cererea pentru ridicarea lor se completează online, însă titularii încă trebuie să meargă la ghișeu.

Oficialii promit că în câteva luni vor rezolva această problemă, astfel încât toți pașii să fie online.

Certificatele de naștere, căsătorie și deces pot fi eliberate în format electronic la cerere și trimise prin mail. Însă, oamenii pot opta și pentru certificatul tipărit, pe care trebuie să îl ridice de la ghișeu.

Certificatul în format electronic se poate folosi doar în infrastructura electronică, iar odată printat își pierde valoarea juridică. Din această cauză, este important să știm unde vrem să îl folosim.

Cătălin Giulescu,  director general al DEPABD: „Ofițerii de stare civilă trec din era hârtiilor cu cerneală neagră în era digitală. Cetățeanul nu mai trebuie să completeze nimic de mână. Întreg fluxul este automatizat. Ofițerul de stare civilă lucrează doar în această interfață.”

Încă trebuie să mergem la instituție pentru a ridica certificatul, însă a dispărut cererea scrisă de mână.  Acum, ea este completată de ofițerul stării civile în aplicație.