Infofinanciar > Info > BREAKING NEWS S-a dat sentința în dosarul ”Colectiv”! Câți ani de închisoare a primit Piedone
Info

BREAKING NEWS S-a dat sentința în dosarul ”Colectiv”! Câți ani de închisoare a primit Piedone

justitie-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Curtea de Apel Bucureşti a pronunțat joi sentinţa definitivă în dosarul „Colectiv”, după aproape 8 ani de la tragicul eveniment. Actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în cazul autorizației acordate SC C Club SRL. El a fost achitat pentru abuz în serviciu pentru autorizarea firmei SC Noran Prompt SRL.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis astăzi, într-o ședință ținută cu ușile închise, sentința în dosarul ”Colectiv”. În total au fost acordați aproximativ 60 de ani pentru 9 persoane. Lista cu condamnările definitive:

  • Cristian Popescu-Piedone – 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  • patronii clubului Colectiv: Alin George Anastasescu – 11 ani și 8 luni, Paul Gancea – 6 ani și 4 luni, Costin Mincu – 8 ani de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise –  câte 6 ani şi 10 luni de închisoare cu executare;
  • Cristian Matei Niţă, director al firmei de artificii – 2 ani şi 6 luni de închisoare;
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 8 ani şi 8 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – Achitat;
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – Achitat;
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – Achitat.

Pentru Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, care a decedat între timp, pe data de 16 august 2021 a încetat procesul penal.

Știre în curs de actualizare.

Aproape 1 an întârziere datorită divergențelor dintre judecători

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ‘Colectiv’. 

Deoarece cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, a fost nevoie de formarea unui complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”, printre care şi Cristian Popescu-Piedone.

Avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde în cadrul dezbaterilor finale. Ultimul termen al procesului a avut loc în decembrie 2021, iar de atunci judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest caz.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.