Infofinanciar > Esential > Breaking News! Marcel Ciolacu: „La finalul lui noiembrie anunțăm cu cât mărim pensiile si salariile”
Esential

Breaking News! Marcel Ciolacu: „La finalul lui noiembrie anunțăm cu cât mărim pensiile si salariile”

Breaking News! Marcel Ciolacu: „La finalul lui noiembrie anunțăm cu cât mărim pensiile si salariile”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vorbit în cadrul podcastului EVZ Capital, România lui Cristache, moderat de Ionuț Cristache, despre rata inflației care a crescut la 15,9% în luna septembrie, după ce în august era de 15,3% și cum pot face față pensionarii prețurilor mărite.

În ceea ce privește pensiile, Marcel Ciolacu i-a asigurat pe pensionari că 2023 va veni cu o creștere a punctului de pensii. Această creștere ar fi în jurul procentului de 10%, adică sub nivelul inflației. Președintele celui mai mare partid din țară a declarat că s-au identificat sursele de finanțare care să susțină această majorare.

„Trebuie mărite și pensiile și salariul minim, de la 1 ianuarie. Trebuie să găsești un echilibru macroeconomic. Eu cred că vom găsi soluțiile cele mai bune fără să intrăm în cifre. Una e rata inflației lunară, alta anuală. Trebuie găsit echilibru, trebuie să avem ultima rectificare bugetară, de obicei are loc la sfârșitul lui noiembrie, în momentul acela ai toate cifrele și poți să iei deciziile cele mai bune”, spunea Ciolacu. „Atât pensiile cât și salariul minim se va mări de la 1 ianuarie. Germania vrea să întoarcă un pachet social de 200 milioane de euro”

Creștere cu cel puțin 10%

„Este un minim! Eu consider că este un minim. Pentru salarii, minimul este legea, adică rata inflației, dar se pune rata de un an de dinainte. Construcția bugetului o faci cu anul în curs. Vom lua decizia cea mai sustenabilă. În momentul acesta nu gestionezi doar economia României”, spunea Ciolacu.

El a explicat că aceste măriri se vor face numai pe bază de contribuții. „Cu cât ai contribuit la fondul de pensii, cu atât ți se va aplica mărirea procentual. Am cerut ministrului Muncii și Finanțelor să vină cu o statistică foarte clară pe venituri pe familii”.

„Pensiile din armată sunt pensii ocupaționale, ele se găsesc peste tot prin lume. Va fi o negociere la Bruxelles pentru a modifica acel 9,4% (pragul asumat de România ca impact al pensiilor în PIB în PNRR, n.r.). Am fost și am vorbit cu comisarul Schmit pe acest subiect și vom continua aceste discuții. E clar că s-a modificat contextul, sunt necesare anumite modificări respectând mecanismul UE. Asta nu înseamnă că cineva va modifica din PNRR vreo reformă. Discutăm despre abordarea și aplicarea acestor reforme”, spunea Ciolacu.

Ciolacu nu îl poate lăuda pe Vigil Popescu

„Unde există vulnerabilitate, trebuie să poată depăși această situație, nimeni în Europa nu are un preț mai mic la energie pentru cei mai vulnerabili.
Inflația e construită pe scumpirile din energie și alimente. Nu am cum să îl laud pe Popescu pentru liberalizare. Așteptăm decizii cu privire la Popescu.
Anul trecut măsurile sociale au fost foarte bine, au fost țintuite. În continuare se dau voucherele și toată Europa a copiat modelul românesc. Cum să vin să-l laud? Nu pot. Așteptăm decizia”, spunea Ciolacu.

Articol în curs de actualizare