Infofinanciar > Lumea la zi > Boris Johnson îl avertizează pe Trump: „Nu poți face America măreață din nou dacă Ucraina cade în mâinile lui Putin”
Lumea la zi

Boris Johnson îl avertizează pe Trump: „Nu poți face America măreață din nou dacă Ucraina cade în mâinile lui Putin”

Johnson și Trump Sursa foto Arhiva companiei
sursa foto arhiva companiei

Donald Trump nu va reuși să „facă America măreață din nou” dacă va lăsa Ucraina să cadă în mâinile lui Vladimir Putin, a avertizat Boris Johnson.

Fostul prim-ministru i-a îndemnat pe republicanii din Congres, care au blocat un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, să se unească împotriva Rusiei pentru a menține statutul Americii de superputere preeminentă a lumii.

Invocându-l pe Ronald Reagan, el a spus că această acțiune ar descuraja China să atace Taiwanul, în timp ce a lansat o apărare a NATO și a lovit țările occidentale pentru că l-au liniștit pe Vladimir Putin.
De asemenea, a cerut ca Ucrainei să i se permită să adere la NATO.
Luând cuvântul miercuri la o conferință conservatoare din Canada, alături de fostul premier australian Tony Abbott, Johnson a declarat:
„Rezolvarea acestei probleme este securitatea și stabilitatea care vin odată cu certitudinea cu privire la locul unde se află Ucraina și la ceea ce este Ucraina”, a spus el la un eveniment din cadrul conferinței Canada Strong and Free Networking Conference din Ottawa, unde a apărut alături de fostul premier australian Tony Abbott.

Ucraina, o națiune europeană liberă

„Ucraina a ales să fie o națiune europeană liberă, independentă, orientată spre vest, spre UE, spre NATO. Iar Ucraina trebuie să se alăture NATO. Aceasta este singura cale logică de ieșire din această situație”, mai declară Johnson.
El a spus că temerile că o astfel de mișcare l-ar provoca pe Putin nu ar putea împiedica acțiunea.
„Am încercat acest lucru… și uitați-vă unde ne-a lăsat”, a spus el. „Cu cel mai mare război din Europa din ultimii 80 de ani. NATO este organismul care oferă certitudine și stabilitate și care va aduce pacea. Dar, între timp, dați-le ucrainenilor ceea ce au nevoie.”

Johnson a susținut candidatura lui Trump la președinție în ianuarie, la începutul sezonului primar, spunând că nu crede că republicanul ar „abandona” Ucraina. Cu toate acestea, comentariile sale de miercuri sugerează că această convingere a oscilat.
Acesta urmează rapoartelor conform cărora dl Trump a elaborat un plan pentru a permite Moscovei să preia părți din estul Ucrainei și să-și mențină controlul asupra Crimeei.
„Dacă sunteți partidul lui Ronald Reagan, dacă vreți să faceți America măreață din nou, atunci nu începeți o nouă președinție republicană – ceea ce s-ar putea întâmpla… recunoscând victoria lui Vladimir Putin”, a declarat Johnson.
„Ar fi un dezastru pentru Occident și ar fi un dezastru pentru America… Ucrainenii sunt o națiune liberă, suverană, independentă, europeană și ceea ce li s-a întâmplat este criminal și barbar”.

Johnson l-a susținut pe Trump

Johnson l-a susținut pe Trump într-un articol din Daily Mail în acest an, menționând că acesta a furnizat arme antitanc Javelin care s-au dovedit a fi esențiale în bătălia pentru Kiev în primele zile ale războiului.
„Nu pot să cred că va dori să intre în istorie ca președintele care a abandonat o țară pe care a ajutat deja în mod notabil să o mențină liberă”, a scris el în ianuarie.
Cu toate acestea, Washington Post a relatat săptămâna trecută că dl Trump ar face presiuni asupra Ucrainei pentru a face pace cu Rusia prin cedarea Crimeei și a regiunii de frontieră Donbas dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat luna trecută că dl Trump nu va „da niciun ban” Ucrainei, în urma unei întâlniri cu fostul președinte american, scrie The Telegraph.
În același timp, încercările lui Joe Biden de a menține ajutorul militar acordat Kievului au fost blocate de republicanii din Camera Reprezentanților.

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, a refuzat până acum să introducă un vot asupra pachetului – dar a indicat că va face acest lucru în această săptămână. Mișcarea ar putea duce la o încercare a susținătorilor lui Trump de a-l detrona.