Infofinanciar > Esential > Marcel Boloș, la The Economist Impact: „Sustenabilitatea financiară a României trebuie să fie una de durată”
Esential

Marcel Boloș, la The Economist Impact: „Sustenabilitatea financiară a României trebuie să fie una de durată”

Marcel Boloș, la The Economist Impact: „Sustenabilitatea financiară a României trebuie să fie una de durată”
sursă foto: arhiva companiei

Joi, 4 aprilie, este cea de-a doua zi a Conferinței The Economist Impact – Romanian Business & Investment Roundtable. Evenimentul a ajuns la cea de-a patra ediție și se desfășoară la București. Temele principale de discuție se învârt în jurul ideilor de reziliență și de prosperitate economică. 

În cadrul Conferinței The Economist Impact a participat și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Oficialul din Guvernul României a vorbit despre importanța măsurilor luate de Executivul de la București în scopul limitării deficitului bugetar: „Sustenabilitatea financiară a României trebuie să fie una de durată. În România, dar și în alte state din Europa de Est, ne confruntăm cu provocarea deficitului bugetar. Anul trecut, de exemplu, am luat anumite măsuri ce vizează cheltuielile publice”. 

Apoi, Marcel Boloș a menționat că echipei guvernamentale nu i-ar fi deloc ușor să reducă din cheltuieli. Asta mai ales în contextul presiunilor externe: „Însă, mai nou, cheltuielile pe care trebuie să le facem cu apărarea trebuie realizate pentru a nu afecta foarte mult bugetul. În acest sens, Guvernul trebuie să ia măsurile necesare și corecte pentru a îndeplini cerințele Uniunii Europene. Dar și să fim din ce în ce mai atractivi pentru investitori. Ținta noastră acum este să facem din România o țară mai rezilientă, o țară mai modernă”. 

Situația investițiilor în România, discutată la The Economist Impact

Evenimentul The Economist Impact – Romanian Business & Investment Roundtable a adus la aceeași masă oficiali de rang înalt din România și din Europa. Alături de aceștia au stat și lideri din mediul de afaceri românesc și european. Andrei Cionca, CEO și co-fondator al Impetum Group, a vorbit despre situația capitalului privat din România. „Când vorbim despre investițiile făcute în România, este important să amintim și despre raportul dintre investițiile private și Produsul Intern Brut”.

„În acest caz avem, la nivelul Uniunii Europene, un rezultat de 0,6, la nivelul comunității europene vedem un raport de 0,13. Iar în cazul României vorbim despre un raport de 0,03. Ceea ce putem observa, urmărind procentele, este că investițiile private în România ajung să fie cu 20% mai puține decât media Uniunii Europene. Trebuie să ținem cont că se ia seamă de PIB, PIB-ul României și PIB-ul celorlalte state din Uniunea Europeană. Aș spune că, la acest moment, sistemul capitalului privat din România este aproape irelevant”, declară Andrei Cionca în cadrul Conferinței The Economist Impact. 

Viteza cu care se schimbă economia globală

„Din perspectiva Europei de Sud-Est, recurgerea la măsuri ce vizează recuperarea lentă de după crizele recente reprezintă o soluție foarte bună”,  spune Mateusz Szczurek, fost ministru de Finanțe al Poloniei. La acest moment, el este economist-șef pentru țările din centrul și sud-estul UE în cadrul în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acesta a vorbit apoi despre incertitudinile crescute în ceea ce privește viitorul economic al Uniunii Europene. 

„Trăim într-o lume cu 20% rată a șomajului. De aceea, protecția locurilor de muncă, indiferent de cost, nu ar fi, din punctul meu de vedere, cea mai optimă soluție. Pe termen lung, o astfel de politică aduce foarte multe riscuri, dar și posibile costuri suplimentare. Dacă luăm în vedere schimbările rapide ale economiei globale, trebuie să luăm cele mai bune măsuri în ceea ce privește protejarea cetățenilor. De aceea, trebuie să ne concentrăm mai mult pe investițiile în viitor decât pe protejarea locurilor de muncă. Iar un rol important îl vor juca micile companii. Foarte multe se arată acum promițătoare pentru o economie durabilă și sustenabilă în anii următori”, subliniază Mateusz Szczurek. 

Un scop principal al evenimentului The Economist Impact este acela de a încuraja noi propuneri de soluții pentru probleme economice din actualitate. După aceea, aceste soluții sunt medite să ajute spre implementarea de noi măsuri ce vizează contribuții semnificative la evoluția contextului economic și social din România.