Infofinanciar > Info > Boloș pune accent pe un parteneriat stabil între privat și public! Noi oportunități pentru România
Info

Boloș pune accent pe un parteneriat stabil între privat și public! Noi oportunități pentru România

MArcel Boloș (sursă foto: Agerpres)
sursă foto: arhiva companiei

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe de la București a participat anul acesta la evenimentul IMF/WB Constituency Meeting 2024. Oficialul are de gând să poarte discuții cu exprți din domeniul afacerilor pentru a ajuta țara noastră să beneficieze de noi oportunități. Demnitarul din Guvern tinde să deschidă noi proiecte cu scopul de dezvolta economia națională.

„Proiectele de parteneriat public-privat (PPP) sunt viitorul. Acesta a fost principalul motiv pentru care am ales să particip la IMF/WB Constituency Meeting 2024, să pot să vorbesc faţă în faţă cu experţii: să vedem cum putem crea noi oportunităţi de dezvoltare economică şi socială pentru români, prin parteneriate solide între sectorul public şi cel privat”, a scris joi seara Marcel Boloş pe pagina sa de socialzare.

Boloș, accent pe colaborarea privat-stat

Ministrul de Finanțe a menționat în aceeași postare faptul că, în cea de-a doua zi a vizitei sale oficiale la Washington, a continuat discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale. Spune că a avut întâlniri cu o echipă din cadrul Departamentului pentru Afaceri Fiscale (FAD) din cadrul Fondului Monetar Internaţional. De asemenea, Marcel Boloș precizează că a avut o discuție importantă și cu Alfonso Garcia Mora, vicepreşedinte IFC (International Finance Corporation).

„Am discutat cu echipa IFC despre mai multe proiecte, precum construirea unui nou spital de 1.000 de paturi în municipiul Timişoara şi extinderea noii părţi a spitalului existent. De asemenea, noi proiecte în managementul energiei reziduale în Braşov şi Constanţa sunt foarte importante pentru comunităţile locale”, continuă ministrul de Finanțe.

În plus, oficialul explică de ce a purtat aceste discuții și cum vor ajuta la vitoarele posibile poiecte de dezvoltare: „Pentru cine nu ştie, IFC a sprijinit o serie de instrumente financiare inovatoare, în sectoare importante, printre care schimbări climatice, apă, locuinţe, întreprinderi mici şi incluziune socială. Un exemplu este primul proiect de parteneriat public-privat în domeniul apei din ţară, care a îmbunătăţit semnificativ accesul la apă în Bucureşti”, a adăugat ministrul în mesajul transmis pe Facebook.

Noi oportunități pentru România

Evenimentul IMF/WB Constituency Meeting 2024 a avut loc joi, 18 aprilie, și a fost organizat de către echipa de la Banca Mondială şi de cei de la Fondul Monetar Internaţional. Au fost invitați la discuții miniştri de Finanţe şi guvernatori ai băncilor centrale din constituenta Olandeză şi Belgiană.

De altfel, s-a vorbit în cadrul evenimentului și despre România. Marcel Boloș spune că despre țara noastră s-a zis că este primul stat ca portofoliu IFC, cu 2,1 miliarde de dolari. De asemenea, România are a zecea cea mai mare expunere la nivel global. Căci s-au raportat peste 7 miliarde de dolari investiţi în diverse sectoare, încă din anul 1991. România este, de asemenea, beneficiara primului „împrumut albastru”, în valoare de 100 milioane euro, acordat de IFC în Europa Centrală şi de Est. Acest lucru s-a întâmplat în iulie 2002, se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Finanţe, postat pe pagina de Facebook a instituţiei, scrie Agerpres.