Infofinanciar > Info > BNR are vești proaste: Crește inflația în primul trimestru
Info

BNR are vești proaste: Crește inflația în primul trimestru

Inflație
Sursa foto: Arhiva companiei

Banca Națională a României (BNR) estimează o creștere a ratei inflației în primul trimestru din 2024. Principalele cauze sunt reprezentate de măsurile fiscale adoptate de Guvernul Ciolacu.

Conform prognozei actualizate a BNR, în primul trimestru din 2024 ne vom confrunta cu o creștere a ratei anuale a inflației. Motivele sunt majorarea și introducerea unor noi taxe și impozite indirecte. Rata anuală a inflației este așteptată să coboare în decembrie 2024 în apropierea valorii.

Scăderea va fi antrenată în principal de efecte de bază dezinflaționiste și de corecții descendente ale cotațiilor mărfurilor. La acestea se va adăuga și decelerarea creșterii prețurilor importurilor, conform wallstreet.

În 2023, rata anuală a inflației s-a redus cu 9,76 puncte procentuale, de la 16,38 la sută în decembrie 2022. Noile date statistice reconfirmă încetinirea creșterii economice în trimestrul III 2023, la 0,9%, de la 1,5% în precedentele trei luni.

Analizele indică o încetinire ușoară a creșterii economice în trimestrele IV 2023 și I 2024 față de trimestrul III 2023. Pe piața muncii, efectivul salariaților din economie a stagnat, iar rata șomajului a rămas relativ constantă în trimestrul IV.