Infofinanciar > Info > Apare o nouă monedă. BNR anunță ce valoare va avea
Info

Apare o nouă monedă. BNR anunță ce valoare va avea

Banca Națională a României
Foto: Arhiva personala

Astăzi, pe data de 7 august, Banca Națională a României a anunțat lansarea unei noi monede din argint pentru a comemora 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica. Această monedă va fi pusă în circulație numismatică.

Aversul monedei va avea o reprezentare grafică a unei probe de geometrie desenată pe o foaie de matematică, cu inscripția ,,ROMÂNIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală de 10 lei și anul  2023.

Moneda care comemorează nașterea unui matematician

O nouă monedă de argint o să apară din data de 7 august pentru a sărbători 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica. Aversul monedei prezintă o compoziție grafică ce ilustrează o problemă de geometrie, desenată pe o foaie de matematică. În partea de sus se găsește inscripția România, dispusă într-un arc de cerc, sub care este reprezentată stema României. În partea de jos, se află valoarea nominală ,,10 LEI” și anul emiterii, 2023.

Pe reversul monedei va fi prezentat portretul și numele lui Gheorghe Țițeica, precum și anii în care a trăit, respectiv 1873 și 1939. Această monedă specială reprezintă o modalitate de a sărbători și omagia contribuția lui Gheorghe Țițeica la dezvoltarea matematicii și științei în România și marchează de altfel,   150 de ani de la nașterea sa.

Gheorghe Țițeica a fost un eminent matematician și pedagog, renumit pentru contribuțiile sale în domeniul matematicii. El a fost profesor la Universitatea din București și la Școala Politehnică din București, fiind recunoscut pentru experiența sa în educație. De-a lungul carierei sale, Gheorghe Țițeica a fost onorat cu membrii în Academia Română și în mai multe academii străine. De asemenea, el a primit titlul de doctor honoris causa al Universității din Varșovia.

5.000 de piese o să fie scoase pe piață din luna august

În ceea ce privește monedele comemorative în onoarea lui Gheorghe Țițeica, acestea vor fi prezentate în capsule transparente de metacrilat și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate redactate în limba română, engleză și franceză.

Pe certificatele de autenticitate vor fi semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central. Tirajul maxim pentru moneda de argint va fi de 5.000 de piese, iar prețul de vânzare va fi de 470 de lei, fără TVA, iar acesta va include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele de argint cu tema ,,150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica” vor avea putere circulatorie în România. Ele vor fi puse în circulație numismatică și vor fi disponibile prin sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș. Așadar, colecționarii și publicul larg vor putea obține aceste monede pentru a comemora personalitatea și contribuțiile lui Gheorghe Țițeica în domeniul matematicii și educației, potrivit observatornews.ro.