Infofinanciar > Info > BNR are vești bune pentru românii cu credite în lei! Ce se întâmplă cu rata dobânzilor
Info

BNR are vești bune pentru românii cu credite în lei! Ce se întâmplă cu rata dobânzilor

Banca Națională a României
Sursă foto: Curs de Guvernare

Banca Națională a României (BNR) a dat publicității astăzi valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

Astfel, conform BNR, indicele ROBOR la trei luni, stagnează la 6,55%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă a Băncii Naționale. Indicele este folosit folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

Și indicele ROBOR la şase luni, stagnează la valoarea de 6,65%. Indicele este folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

Conform sursei citate, și indicele ROBOR la 12 luni stagnează la 6,85%. Indicele reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de un an.

Ce influențează evoluția indicelui

Evoluția indicatorului ROBOR este influențată, pozitiv sau negativ, de mai mulți factori dintre care cei mai importanți sunt:

– Inflația: atunci cânt inflația crește, rata dobânzii interbancare crește simultan cu nivelul ROBOR-ului, pentru a se putea menține un echilibru.

– Nivelul de lichidate: atunci când pe piață sunt disponibile foarte puține lichidități, băncile sunt nevoite să se împrumute la rate interbancare mai ridicate, ceea ce crește și valoarea indicelui ROBOR.

– Riscurile: politicile nesigure determină băncile să manifeste prudență și să retragă lichidități din piață decizii care duc la creșterea indicelui ROBOR.

– Politicile fiscale: politicile fiscale, precum reducerea de taxe și impozite care alimentează creșterea consumului populației, generează o creștere automată a indicelui ROBOR.

Războiul din Ucraina a impulsionat creșterea

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută instituțiile bancare din România, în lei, între ele. Evoluția indicelui este influențată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

La începutul anului 2022, valoarea indicelui ROBOR la trei luni a fost de 3,02%, în creșterea față de valoarea înregistrată la debutul lui 2021, când valoarea se situa la 1,98%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, conform datelor Antena 3 CNN.

Începând cu luna mai 2019, Guvernul României a hotărât să înlocuiască indicele ROBOR cu un altul, principalul motiv fiind faptul că acesta crescuse într-un mod considerabil și afecta din ce în ce mai mult populația. Astfel, BNR a publicat un nou indice de referință: IRCC (Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor), care se calculează ca o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior. Diferența dintre IRCC și ROBOR tinde însă să devină tot mai mică.

Cel mai mare și cel mai mic ROBOR din istorie

Valorile ROBOR au oscilat începând cu 1995 și până în prezent, de la 1% până la peste 220%, conform istoricului bnro.ro.

Astfel, valoarea celui mai mare ROBOR la trei luni din istorie a fost înregistrată în martie 1997, când a fost de 228%. Și indicele ROBOR la 6 luni a înregistrat cea mai mare valoare, de 205%, tot în aceeași perioadă.

Cea mai mică valoare a indicelui ROBOR la 3 luni a fost de 0,68% și s-a înregistrat în toamna anului 2016. Similar, valoarea minimă a ROBOR la 6 luni a fost de 0,92% și s-a consemnat în aceeași perioadă.