Info

Blue Air a început despăgubirea clienților pentru cursele anulate! Sfaturile băncilor pentru a obține banii mai repede

observatornews.ro
FOTO:observatornews.ro

Operatorul de zbor low cost Blue Air a început restituirea banilor pentru cursele anulate din luna septembrie. Pasagerii afectați de anularea zborurilor, după luni de așteptare, au început să primească contravaloarea biletelor cumpărate.

Compania aeriană Blue Air a început despăgubirea clienților afectați de cursele anulate. În momentul de față, operatorul de zbor se află în procedură de concordat, un mecanism de salvgardare a companiilor, menit să prevină intrarea în insolvență.

De asemenea, Blue Air va fi preluată în proporție de 75% de statul român, deoarece nu și-a respectat obligațiile în materie de ajutoarele primite pentru a nu intra în faliment, în urma pagubelor generate de pandemia COVID-19.

Cum pot fi recuperați banii de pe biletele anulate

La 17 septembrie 2022, Ministerul Finanțelor a precizat că scrisoare de garanție a fost executată. Probleme nu se opresc aici pentru Compania Blue Air, pe lângă suma de 336 de milioane de lei care reprezintă obligații de plată rezultate în urma măsurilor de întrajutorare venite din partea statului român, societate are restanțe fiscale de zeci de milioane de lei, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală  (ANAF) a blocat șase avioane ale operatorului low cost.

Tudor Apopi este unul dintre clienții companieii care a reușit să își recupereze banii. Acesta a povestit pe un grup de Facebook alocat clienților companiei aeriene, cum a procedat pentru a obține contravaloarea biletelor anulate.

La finalul lunii august 2022, Apopi a achiziționat un bilet pe ruta Iași-Paris, dus-întors, rezervat pentru luna iulie a acestui an, plata a fost efectuată cu un card VISA de la Banca Transilvania. Odată ce Blue Air a intrat în procedura de preluare de către stat, Apopi a mers la o sucursală a băncii, a contestat tranzacția către Blue Air și automat s-a emis un refuz de plată.

Unitatea bancară i-a solicitat bărbatului mai multe documente care să indice data tranzacției, suma, compania, documente justificative, respectiv confirmarea biletului cu codul de rezervare, confirmarea anulării și corespondența cu reprezentanții de la Blue Air prin care a solicitat rambursarea biletului.

Indicațiile Băncii Transilvania

Tudor Apopi, a primit în urma acestei contestații cei aproape 2000 de lei plătiți pentru biletul de avion. Vlad Hatos este un alt pasager Blue Air a obținut de asemenea, banii pe biletele anulate, acesta a procedat exact ca în cazul amintit doar că tranzacțiile s-au desfășurat la o altă bancă.

„Clienții Băncii Transilvania care au cumpărat cu cardul BT bilete Blue Air pot să își recupereze banii pentru călătoriile care au fost anulate. Un răspuns pozitiv depinde de documentele trimise de client, de acceptul băncii comerciantului de a returna suma și de a nu amâna demersul prea mult”, au transmis oficialii Băncii Transilvania pentru Gândul.

Reprezentanții Băncii Transilvania le-au transmis clienților săi etapele pe care trebuie să le urmeze pentru a-și recupera sumele pentru biletele pierdute.

„ să facă refuz la plată în orice unitate BT sau apelând la echipa Call Center a băncii (0264.308.028);
să vină la BT sau să trimită către echipa Call Center, pe adresa contact@btrl.ro, odată cu solicitarea de recuperare a banilor:
biletele de avion;
e-mail-ul de informare Blue Air că s-a anulat zborul;
dovada solicitării returnării banilor la Blue Air.
Atenție: Drepturile pentru biletele anulate în 2020 în pandemie se prescriu în 2023”, potrivit romaniatv.net.