Infofinanciar > Info > Bloomberg: Leul Românesc va înregistra fluxuri de investiții străine! Listarea Hidroelectrica aduce multiple beneficii
Info

Bloomberg: Leul Românesc va înregistra fluxuri de investiții străine! Listarea Hidroelectrica aduce multiple beneficii

Leu și dolar, Sursă foto: Adevărul
Sursă foto: Adevărul

Sute de milioane de euro care se îndreaptă spre România în timpul unei oferte importante de acțiuni vor adăuga presiune în următoarele săptămâni pe piața valutară locală, unde orice mișcare bruscă a leului a fost controlată strict de BNR, potrivit Bloomberg.

Leul va înregistra probabil fluxuri de investiții atunci când investitorii străini vor schimba fonduri pentru a cumpăra acțiuni locale la producătorul de energie Hidroelectrica SA, a cărui ofertă este estimată la 8,7 miliarde de lei (1,9 miliarde de dolari) și este așteptată să se încheie pe 4 iulie.

Ce va face BNR

Mișcarea așteptată a leului este menită să testeze toleranța BNR la mișcări ale monedei. Autoritatea va interveni probabil pentru a tempera aprecierea și pentru a menține leul stabil sub sau aproape de 5 față de euro în acest an, potrivit economiștilor.

BNR a refuzat să comenteze, ca parte a practicii obișnuite de a nu comenta mișcările valutare. „Este rezonabil să presupunem că, din cele peste 1 miliard de euro estimate ca intrări de la investitorii instituționali, o bună parte vor fi bani proaspeți pe piața românească”, a declarat economistul ING Bank România, Valentin Tătaru.

Fondul închis Fondul Proprietatea SA, administrat de Franklin Templeton Investments, încearcă să vândă la Bursa de Valori București circa 17,3% din participația de 20% pe care o deține la Hidroelectrica. Cea mai mare parte a participației este oferită investitorilor instituționali și doar 15% investitorilor de retail. Cererea depășește deja întreaga dimensiune a tranzacției pe toată plaja de prețuri, potrivit termenilor tranzacției văzuți de Bloomberg News.

„Având în vedere profunzimea limitată a pieței valutare locale, ar putea fi avută în vedere o apreciere tranzitorie a leului și ar putea testa toleranța limitată a băncii centrale (BNR) pentru mișcările descendente EUR/RON”, a declarat Tătaru de la ING.

Tătaru vede „zona de 4,92 ca fiind un bun nivel de suport” pentru leu și a prezis că moneda va slăbi ușor până la 5,02 față de euro până la sfârșitul anului.

Una din cele mai stable monede est-europene

Leul a fost una dintre cele mai stabile monede din Europa de Est în acest an, în cadrul regimului de flotare administrat de banca centrală.  Forintul Ungariei, țara vecină, a slăbit până la un minim record anul trecut, pe fondul unei dispute cu Uniunea Europeană privind finanțarea, înainte de a paraliza o mare parte din pierderi în urma unor tranzacții volatile.

Cu siguranță, leul a trecut recent și el printr-o perioadă de slăbire, atingând un minim record luna trecută, după ce BNR a semnalat că va permite o mai mare flexibilitate ca parte a unei măsuri menite să limiteze creșterea recentă a împrumuturilor în monedă străină. De atunci, moneda și-a revenit, ajungând să se tranzacționeze la aproximativ 4,96 față de euro.

„Am avut cel mai stabil curs de schimb din regiune, cu excepția unor episoade de urcușuri și coborâșuri și cred că vom vedea un astfel de episod în această vară, deoarece oferta publică inițială a Hidroelectrica va ajuta cu intrările de capital”, a declarat Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD-Societe Generale SA, în cadrul unui summit bancar desfășurat săptămâna aceasta la București. „Dar acestea sunt doar niște conjecturi, iar excluzând acești factori, cred că vom vedea o monedă stabilă și leul va rămâne sub 5 față de euro în acest an”.