Infofinanciar > Lumea la zi > Biden va vizita pentru prima dată Franța. Ce se așteaptă de la întâlnire
Lumea la zi

Biden va vizita pentru prima dată Franța. Ce se așteaptă de la întâlnire

Joe Biden, președinte SUA (sursă foto: CNN)
sursa foto: arhivă

Președintele american Joe Biden va efectua săptămâna viitoare prima sa vizită de stat în Franța. Asta după ce va participa la o ceremonie cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Zilei Z în Normandia.

Președintele francez Emmanuel Macron îl va găzdui pe președintele american Joe Biden pentru o vizită de stat la Paris. Vizita va avea loc după comemorările de săptămâna viitoare de la Ziua Z, au anunțat joi președinția franceză și Casa Albă.

Angajamentul din 8 iunie va fi prima vizită de stat a lui Biden în Franța. Aceasta vine înaintea unei serii de summituri, inclusiv a liderilor G-7 și NATO, unde Ucraina va domina probabil discuțiile. Biden l-a găzduit pe Macron într-o vizită de stat la Washington în 2022.

Întâlnire, pe plajele Normandiei

Pe 6 iunie, liderii mondiali se vor reuni pe plajele din Normandia. Se va marca cea de-a 80-a aniversare a debarcărilor din Ziua Z. Printre participanți se numără regele Charles al Marii Britanii, Olaf Scholz al Germaniei și, posibil, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președinții francez și american vor discuta despre ajutorul pe termen lung acordat Ucrainei, a precizat Elysée într-un comunicat.

„Coordonarea noastră strânsă privind crizele internaționale va servi la pregătirea următoarelor evenimente internaționale, inclusiv summitul G7 din iunie de la Bari și summitul NATO din iulie de la Washington”, se arată în declarație.

Subiectele de discuție așteptate

Se așteaptă ca Biden și Macron să discute, de asemenea, despre subiecte economice, spațiale și nucleare, precum și despre schimbările climatice.

Se spune că cei doi lideri se bucură de o relație caldă și prietenoasă, în ciuda dezacordurilor politice. Președintele francez, de exemplu, a criticat public Legea americană de reducere a inflației pentru că a avut un impact asupra investițiilor în Europa.

Vizita are loc înainte de alegerile europene de la sfârșitul săptămânii viitoare, care se așteaptă să producă câștiguri importante pentru extrema dreaptă franceză, potrivit Politico.