Infofinanciar > Lumea la zi > Biden încearcă sa acapareze ciclul mediatic. „Miercurea, noi facem știri”, spune camapania acestuia
Lumea la zi

Biden încearcă sa acapareze ciclul mediatic. „Miercurea, noi facem știri”, spune camapania acestuia

joe biden donald trump (sursă foto: Variety)
sursa foto: arhivă

Campania președintelui Biden pare să adopte o deviză asemănătoare cu cea din „Mean Girls” în încercarea de a recupera o parte din acoperirea mediatică a procesului de tăinuire a fostului președinte Trump: Miercurea, noi facem știri.

Tabăra lui Biden a folosit zilele de miercuri, singura zi a săptămânii în care există o pauză în procesul lui Trump din New York, pentru a acoperi undele de emisie, a da niște lovituri politice și a atrage atenția asupra candidaturii la realegere a comandantului suprem.

Miercurea trecută, Biden a publicat un videoclip în care propune o pereche de dezbateri cu Trump.

„Fă-mi ziua mai bună, amice”, a spus Biden în fața camerei într-un mesaj adresat lui Trump, care l-a provocat în repetate rânduri pe președinte să îl dezbată „oricând și oriunde”.

„Așa că hai să alegem datele, Donald”, a spus Biden, înainte de a adăuga: „Am auzit că ești liber miercurea”.

„Liber miercurea”

Campania lui Biden a ascuțit lovitura la scurt timp după ce videoclipul a fost publicat, comercializând tricouri „Liber miercurea” de 32 de dolari. Un consilier de campanie a declarat pentru The Hill că, în cele 24 de ore de la postarea videoclipului, s-au vândut peste 1.000 de tricouri.

Într-o zi de miercuri, la începutul acestei luni, Biden a stat la masă pentru un interviu rar cu Erin Burnett de la CNN. Președintele a făcut valuri atunci când a avertizat că administrația sa va înceta să mai furnizeze Israelului arme ofensive dacă forțele israeliene vor lansa o invazie la Rafah.

Cu o săptămână mai devreme – într-o zi de miercuri, firește – Biden a lansat atacuri mai dure la adresa rivalului său de la Casa Albă, în timp ce a ținut un discurs la o strângere de fonduri pentru campanie.

„Zilele trecute, un om a venit la mine și mi-a spus: <Domnule președinte, sunt strivit de datorii. Sunt complet șters>”, a declarat Biden la evenimentul de la Washington, repetând o glumă pe care o mai spusese anterior.

„M-am uitat la el și i-am spus: <Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta>”, a răbufnit Biden.

Având în vedere că procesul lui Trump se încheie pentru restul acestei săptămâni și urmează să ajungă în fața juriului, nu este clar cât timp va mai fi folosită strategia de miercuri de către Biden. Dar democrații spun că a fost un plan de joc foarte eficient până în prezent.

„Cred că este inteligent să înțelegi ciclul de știri în care trăim, să îl accepți și să încerci să îl devansezi atunci când poți”, a declarat Michael LaRosa, fost secretar de presă al primei doamne Jill Biden și asistent special al lui Biden.

Biden monopolizează ciclul de știri

Între prezentarea la dezbatere pentru Trump și interviul de la CNN, a spus LaRosa, campania lui Biden a „reușit să monopolizeze cu adevărat ciclul de știri” de miercuri.

Este o mișcare pe care LaRosa, care lucrează acum la firma de lobby Ballard Partners, a spus că echipa lui Biden „s-a luptat să o facă și să se impună până acum, în ceea ce privește producerea de evenimente, surprize și știri care pot câștiga într-un fel acoperirea la sfârșitul zilei”.

Prezentatoarea MSNBC și fostul secretar de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a recunoscut „provocarea unică” cu care s-a confruntat campania lui Biden, în condițiile în care adversarul lor pare să absoarbă tot oxigenul mediatic cu dosarul penal, pentru care a pledat nevinovat.

„Este o poveste importantă de acoperit”, a declarat Psaki pentru The Hill într-un interviu recent, „dar aceasta blochează soarele. Nu lasă mult spațiu pentru acoperirea altor subiecte”.

Campania lui Biden a declarat că procesul a ajutat la prezentarea unui contrast între cei doi candidați.

„În timp ce Trump vociferează și se plânge pe rețelele de socializare, președintele este pe teren, prezentându-și realizările sale record și promițând să lupte pentru americani în acele probleme care vor decide aceste alegeri”, a declarat Lauren Hitt, purtător de cuvânt al campaniei lui Biden.

Acoperirea luptelor juridice ale lui Trump „imunizează alegătorii„

Danielle Alvarez, o purtătoare de cuvânt a campaniei lui Trump, a declarat că strategia de miercuri „este o dovadă că acestea sunt procesele false ale lui Biden și că totul a fost politic de la bun început”.

„Aceasta este o dovadă absolută”, a spus Alvarez. „Și se taie în carne vie? Ar trebui să-mi spuneți ce fac miercurea, pentru că nu aș avea nicio idee”.

„Energia și impulsul pentru președintele Trump nu seamănă cu nimic din ceea ce am mai văzut până acum”, a spus ea.

LaRosa, fostă producătoare la emisiunea „Hardball” de pe MSNBC, a declarat că acoperirea non-stop a luptelor juridice ale lui Trump „imunizează alegătorii în măsura în care aceștia sunt deja indiferenți la defectele lui Trump ca ființă umană”.

„Saturația de acoperire a știrilor amintește în mod straniu de 2016, când eram producător TV. Acesta nu este cineva care se teme de suprasaturare, de fapt, se bucură de ea”, a spus LaRosa despre Trump.

„Deci, cu cât vorbim mai mult despre Donald Trump, cu atât mai fericit este Donald Trump și cu atât mai rău este, sincer, pentru campania lui Biden, pentru că ori de câte ori – dacă există o oră de televiziune, știri pe cablu sau orice altceva – începi și probabil termini cu Donald Trump, și ce este intercalat la mijloc? Cel mai probabil, mai multe unghiuri de abordare a unei povești în jurul lui Trump”, a spus LaRosa.

„Biden, realizările sale sau dosarul său, cu excepția cazului în care este vorba de vești proaste, sunt probabil stoarse din rostul fiecărei emisiuni. Pentru alegătorii convingători sau nehotărâți, acel timp de antenă dedicat la tot ce înseamnă Trump și dramele sale juridice sau ultima scandalagie a zilei, este un timp de antenă pe care recordul lui Biden nu îl primește”, a spus el.

„Este neobișnuit ca un președinte să aibă dificultăți de a se impune”

În timpul campaniei din 2020, Biden a avut, de asemenea, probleme în a pătrunde în ciclurile de știri din cauza pandemiei COVID-19 și a reportajelor de știri pe cablu de la un zid la altul în jurul acesteia. Pentru a-și ajuta cauza, Biden a ajuns să construiască un studio în subsolul său, unde să poată vorbi direct cu publicul american.

Acum, chiar și cu amvoanele și megafonul care vin odată cu președinția, Biden caută modalități de a trece peste zgomot.

„Este neobișnuit ca un președinte să aibă dificultăți în a se impune”, a declarat un alt strateg. „De obicei, adversarul este cel care trebuie să recurgă la acest tip de strategii pentru a se face auzit.”

„Biden trebuie să profite de aceste momente”, a spus strategul, referindu-se la faptul că Biden profită de zilele de miercuri. „Este creativ. Dar nu știu dacă va ajuta”

Biden trebuie să comunice mai eficient despre realizările lui

Până în prezent, strategul democrat Brad Bannon a declarat că Casa Albă nu a făcut cea mai bună treabă în a comunica cu succes realizările economice ale lui Biden.

În lunile următoare, campania lui Biden va trebui să găsească o modalitate de a-și folosi platforma pentru a pune în evidență viziunea lui Biden în comparație cu cea a lui Trump, despre care chiar și democrații recunosc că este eficient în materie de branding.

„Oamenii îl resping pe Trump ca fiind un idiot, dar când vine vorba de relația cu mass-media, el este un maestru”, a spus Bannon. „Vă puteți imagina vreo altă persoană cu probleme juridice profunde care să fie atât de competitivă într-o cursă prezidențială?”.

Biden, a spus el, trebuie să facă o treabă mai bună pentru a intra în competiție: „Sunt la Casa Albă, pentru numele lui Dumnezeu”.