Infofinanciar > Lumea la zi > Biden amenință Rusia! „Vom continua să denunțăm și să impunem costuri ridicate”
Lumea la zi

Biden amenință Rusia! „Vom continua să denunțăm și să impunem costuri ridicate”

Joe Biden, președinte SUA (sursă foto: CNN)
sursa foto arhiva companiei

Președintele Joe Biden a declarat vineri că Statele Unite vor impune costuri pentru „încercările îngrozitoare” ale Rusiei de a folosi americanii ca monedă de schimb, într-o declarație făcută cu ocazia aniversării unui an de la arestarea în Rusia a reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal.
Gershkovici, în vârstă de 32 de ani, a devenit primul jurnalist american arestat în Rusia sub acuzația de spionaj de la Războiul Rece încoace, când a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate (FSB) la 29 martie anul trecut.
„Așa cum le-am spus părinților lui Evan, nici eu nu voi renunța niciodată la speranță. Vom continua să lucrăm în fiecare zi pentru a asigura eliberarea lui”, a declarat Biden într-o declarație publicată de Casa Albă, care a calificat detenția jurnalistului drept „complet nedreaptă și ilegală”.
„Vom continua să denunțăm și să impunem costuri pentru încercările îngrozitoare ale Rusiei de a-i folosi pe americani ca monedă de schimb”, a adăugat Biden.

Declarațiile lui Biden

Kremlinul a declarat joi că este nevoie de o tăcere completă, deschide o nouă filă atunci când este vorba de discuții despre posibile schimburi de prizonieri care îl implică pe Gershkovici.
Reporterul, Jurnalul și guvernul american neagă cu toții că ar fi un spion. FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că Gershkovici a încercat să obțină secrete militare.
El a petrecut acum un an în închisoarea de înaltă securitate Lefortovo din Moscova, care este strâns asociată cu FSB, iar detenția sa a fost prelungită, deschide o nouă filă, până la 30 iunie.
Liderii de vârf ai Congresului american din ambele partide, inclusiv liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, și președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, au emis, de asemenea, o declarație comună vineri, calificând arestarea jurnalistului drept nefondată și nedreaptă, scrie Reuters.
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că arestarea lui Gershkovici a făcut ca peisajul mediatic deja restrictiv al Rusiei să devină „și mai opresiv”.
În declarațiile lor de vineri, Biden și Blinken au condamnat, de asemenea, detenția lui Paul Whelan, deschide o nouă filă, un fost pușcaș marin arestat la Moscova în 2018 și condamnat la 16 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj în 2020. El și guvernul american neagă acuzațiile.
„Pentru Evan, pentru Paul Whelan și pentru toți americanii ținuți ostatici sau deținuți pe nedrept în străinătate: Suntem alături de voi. Și nu vom înceta niciodată să lucrăm pentru a vă aduce acasă”, a declarat Biden.