Infofinanciar > Info > Biblioteca Centrală Universitară a trecut printr-un proces de rebranding. Evenimentul, premiat la nivel internațional
Info

Biblioteca Centrală Universitară a trecut printr-un proces de rebranding. Evenimentul, premiat la nivel internațional

BCU, sursa foto: arhiva companiei
Sursa foto: arhiva companiei

În România, campania de rebranding a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a primit distincția Red Dot. Este pentru prima dată când o agenție de la noi din țară primește acest premiu pentru un proiect de rebranding cultural. Până la momentul actual, numai 10 astfel de distincții au fost oferite agențiilor românești din întreaga istorie a competiției, pentru diferite alte categorii ale competiției.

Noua identitate vizuală care a fost oferită BCU Carol I este una modernă. Aceasta este orientată către viitor, dar și către noile generații care vor promova țara noastră pe harta simbolică a lumii.

București, 7 Noiembrie 2023 –  Grupul de comunicare WOPA a primit distincția internațională de prestigiu Red Dot Award, la categoria Brands & Communication Design 2023, pentru calitatea designului realizat în cadrul campaniei de rebranding dezvoltate pentru Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București (BCUB).

O nouă identitate vizuală

Noua identitate vizuală a instituției este o premieră în brandingul instituțional modern: după modelul marilor biblioteci cosmopolite ale lumii, BCUB este prima bibliotecă din țară care își relansează imaginea, pentru creșterea atractivității în rândul tinerilor. Din luna mai a acestui an, BCUB are un nou logo și o nouă signalistică, ce beneficiază de un design contemporan, inspirat atât din elementele arhitecturale originale ale clădirii realizate de arhitectul francez Paul Gottereau, cât și din elemente grafice ale lumii digitale.

„De la semnarea actului de înființare a Fundațiunii de către Regele Carol I în 1891 și până în prezent, biblioteca noastră s-a definit drept spațiu de formare a viitoarelor elite ale României. Pentru că timpul nu stă pe loc, iar generațiile evoluează, BCUB și-a propus să devină o instituție privilegiată în mintea cititorilor, inclusiv prin imaginea pe care o transmite publicului și ne bucurăm că suntem singura entitate culturală din țară distinsă internațional cu prestigiosul Red Dot Award. Aceasta înseamnă că, într-adevăr, am atins cel mai înalt standard de performanță al unui brand cultural din România și sperăm ca aceasta să constituie o sursă de inspirație pentru utilizatorii și partenerii noștri instituționali” este declarația oferită de Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Noile elemente

Pornind de la noile elemente ale identității vizuale, BCUB își întâmpină vizitatorii cu spații instagramabile, poziționate atât la exterior, cât și în interiorul clădirii, recunoaște valoarea experiențelor dobândite prin intermediul mediilor digitale și readuce, astfel, în atenția publicului valoarea experiențelor multi-senzoriale. BCUB oferă studenților, profesorilor și cercetătorilor acces la cele mai importante baze de date științifice, precum și la o colecție semnificativă de documente tipărite (cărți, periodice, corespondență), alături de o platformă digitală consistentă, inițiază și dezvoltă programe de cercetare, organizează conferințe și evenimente ce abordează tematici diferite, fiind totodată un loc de dialog și întâlnire pentru cei preocupați să împărtășească idei și să realizeze un schimb de cunoaștere.

“Rebranding-ul BCUB este un proiect care ni s-a potrivit și la care am lucrat cu mare bucurie, pentru că, pe lângă faptul că și-a propus apropierea publicului tânăr de lectură, a avut ca obiectiv și transformarea acestei instituții dintr-o bibliotecă în sensul clasic al cuvântului, într-un spațiu dedicat unei comunități urbane active, care învață continuu, face schimb de experiențe, creează și contribuie cu idei la dezvoltarea societății românești.

Pe de altă parte, aceasta este prima campanie de branding cultural din România care obține un premiu Red Dot, ceea ce marchează nu doar o victorie pentru Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, ci și pentru cultura și creativitatea românească: doar 10 astfel de premii au fost acordate până acum agențiilor românești în întreaga istorie a competiției, față de Polonia, de exemplu, care a obținut 108 premii Red Dot. Motiv de ambiție și mândrie pentru noi”, a a mai declarat Costin Buta, Managing Director al Grupului de Comunicare WOPA, potrivit unui comunicat de presă.