Infofinanciar > Educație financiară > Beneficiile jobului de curier sau ce ai de câștigat pedalând toată ziua
Educație financiară

Beneficiile jobului de curier sau ce ai de câștigat pedalând toată ziua

Livrator
Foto: Dreamstime.com

Pandemia de COVID-19 a avut un rol foarte important în catalizarea acestui tip de servicii. Livratorii au susținut o bună parte din industria HoReCa în perioada în care a fost pusă la încercare una dintre cele mai importante industrii. La ora actuală în România, Glovo și Foodpanda sunt cele mai importante companii de livrare în mediul urban urmate de Bolt Food și Tazz by eMag.

Totodată unii dintre colaboratorii acestor firme de livrări sunt dispuși să renunțe la acest parteneriat pentru că în unele cazuri aceștia cer un comision de până la 30% din valoarea produselor. Cel mai mult de câștigat din această ecuație au livratorii. Totodată ei sunt cei care se expun cel mai mult riscurilor, însă au și anumite beneficii din mai multe puncte de vedere.

Un curier care muncește 8 ore într-o zi poate ajunge la un câștig maxim de 300 lei iar pe scuter veniturile acestuia cresc cu 50 de lei pentru aceeași durată de muncă. În aceste 8 ore, curierul parcurge în medie o distanță de 60 sau 70 de kilometrii, iar cu mașina poate depăși chiar și 100 de kilometrii.

Vlog născut din experiența de livrator

Grigore-Varlam

Grigore-Varlam

Pe lângă acest job pe care mulți aleg să îl facă ca ceva secundar ocupației lor, Grigore Varlam este un curier din București care face și vlogging. Pe canalul său de YouTube a strâns aproximativ 175 mii de urmăritori. Străzile capitalei sunt platourile lui de filmare. Pentru acest articol, el ne-a mărturisit că ”Bucureștiul are cel mai nebun trafic din România, trebuie să ai nervi de oțel dar și câștigurile ca și curier în București sunt mai mari decât în orice alt oraș din țară.”

Atenția este instrumentul cel mai necesar pentru curieri, mai ales pentru că majoritatea șoferilor gonesc cu viteze care depășesc limita impusă în orașe. Pentru a evita incidentele nedorite, livratorul trebuie să fie bine echipat. Nu trebuie să-i lipsească luminile și casca iar o oglindă retrovizoare ar fi utilă pentru monitorizarea constantă a traficului. Pentru a te pune în siguranță cât mai rapid după plecare de la semafor, cea mai utilă în acest sens este o bicicletă ușoară, care să aibă un demaraj mai rapid decât al mașinilor, cum ar fi cursiera. Dar pentru că roțile subțiri ai acestei biciclete nu sunt tocmai potrivite pentru drumurile din orașele României și nici la capitolul pistelor de biciclete nu stăm foarte bine, un mountain bike electric este o soluție destul de bună pentru acest job.

Companiile care fac aceste angajări nu fac contracte directe cu livratorii, ele au două variante prin care își plătesc curierii. Prima și cea mai frecvent întâlnită este cea în care compania dă banii unor parteneri asociați cu contracte legale de muncă fie part-time, fie full-time. Aceștia fac la rândul lor plata celor care livrează, oprindu-și un comision stabilit dinainte. A doua variantă implică înființarea unui PFA sau a unui SRL de către curieri iar astfel salariul este virat direct în contul firmei.

Pe lângă flexibilitatea programului din aplicație, unde curierul își alege efectiv timpul său de lucru, un mare plus adus de acest loc de muncă este bacșișul. Deși la nivel mondial, cu unele excepții, bacșișul variază între 5% și 20% din costul produsului sau al serviciului, în România nu există o regulă foarte clară pentru acest obicei. Așadar, rămâne la latitudinea multora dintre clienți cât îngăduie să lase oamenilor care prestează aceste servicii. Pentru că meseria de livrator e uneori anevoioasă, o bună parte a oamenilor estimează efortul pe care livratorii l-au depus, astfel câștigurile lor cresc considerabil. ”Din 20 comenzi efectuate sa zicem, 6-7 dintre ele sunt cu bacșiș. Cel mai mare bacșiș pe care l-am primit a fost de 50 de lei la o comandă, dar am colegi care au primit și mai mult”, a recunoscut Varlam despre surplusul de bani câștigați din livrări.

Ce e de făcut pentru a deveni livrator

Pentru cei necalificați acest job este o oportunitate de care nu se lovesc atât de des. Un livrator care muncește 8 ore pe zi, de luni până vineri, ajunge la suma de 4000 lei lunar. ”Dar trebuie să știe că nu este nici ușor, pentru că te lovești zilnic de fel si fel de situații mai mult sau mai puțin plăcute și trebuie să îți păstrezi calmul”, cât despre unele peripeții întâmpinate în timpul livrărilor sale, Varlam a specificat că ”se întâmplă uneori ca părinții să lase telefoanele pe mâna copiilor, iar aceștia din urmă să comande mâncare fără știrea lor și în momentul în care apar eu la ușă cu mâncarea, părinții să fie tare surprinși de apariția mea. Unii dintre ei acceptă comanda, iar alții refuză să facă plata dacă aceasta era cash și practic am rămas eu cu mâncarea. De menționat faptul că toate comenzile refuzate din varii motive, rămân curierilor. Am mâncat de multe ori gratis…”

Din 2013, când a apărut prima companie de livrări de mâncare la domiciliu în România, oamenii au început să aibă din ce în ce mai multă încredere în aceste servicii iar pentru că cei mai mulți dintre ei văd în asta o necesitate, serviciile de livrare cresc exponențial de la un an la altul. Fiindcă la acest capitol ne aliniem cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene, preferințele oamenilor sunt la fel de internaționalizate, 80% dintre comenzi reprezentând preparate din alte țări decât România.

Pe lângă faptul că acest job încurajează un stil de viață sănătos, un alt avantaj este reprezentat și de faptul că aceștia nu cheltuiesc niciun ban pe combustibil. Astfel, banii care se duc pe carburanți, reprezintă diferența pe care cineva care livrează cu mașina o câștigă în plus față de cei care livrează pe bicicletă sau cu alte mopeduri. Aici s-ar mai adăuga și costurile de mentenanță al mașinilor iar odată cu asta, balanța tinde să se încline mult în avantajul celor care aleg o metodă nepoluantă pentru livrări. ”Cel mai important avantaj al livrărilor pe bicicletă este bineînțeles faptul că ai costurile de întreținere mult mai mici și nu plătești carburantul. Se mai adaugă faptul că distanțele de livrare de la restaurant la client sunt mai mici decât în cazul celor care livrează cu mașina, faptul că te poți strecura cu bicicleta printre mașini mult mai ușor într-un trafic aglomerat ca al Bucureștiului și nu în ultimul rând, un plus pentru că ești într-o continuă mișcare, faci sport și câștigi bani în același timp”, a adăugat Grigore Varlam.