Infofinanciar > Opinii > Beneficii populare oferite de companii. Cum contribuie acestea la dezvoltarea brandului de angajator
Opinii

Beneficii populare oferite de companii. Cum contribuie acestea la dezvoltarea brandului de angajator

Bianca Vuță, fondatoare HR Design, sursă foto arhiva personală
Sursa foto Arhiva companiei

Dacă de pandemie am „scăpat” printr-o acțiune uniformă unei mase largi de oameni, vaccinarea, de beneficii extrasalariale nu putem „scăpa” la fel, în sensul că nu putem oferi aceleași beneficii tuturor angajaților din toate organizațiile. Pandemia a fost contextul care ne-a forțat să ne uităm în propria viață. A fost contextul care ne-a forțat să înțelegem că ceea ce ne-a adus până la acel nivel, nu ne poate duce la o etapă de creștere viitoare.

A fost ca un buton de reset, atât pentru oameni cât și pentru organizații. Așadar, fiecare a schimbat câte ceva. Organizațiile au început deja să schimbe modul de a „privi” angajații, de a le înțelege cerințele și de a le oferi condiții de muncă în acord cu nevoile fiecăruia. Acest aspect s-a regăsit și în ofertele de beneficii salariale și extrasalariale, tocmai pentru a veni în întâmpinarea nevoilor angajaților.

Beneficii adoptate de organizații

Un beneficiu practicat pe scară largă de organizații a fost acela al lucrului remote. Ulterior, acesta s-a transformat în program hibrid. Desigur, lucrul remote se poate aplica în anumite activități profesionale. Totuși, pentru altele este total exclus. Ca angajat într-o funcție care presupune lucrul la computer, munca se poate presta de acasă sau din orice alt loc. Dacă aceasta presupune interacțiunea cu anumite echipamente sau prestarea de servicii direct clientului, această soluție nu se poate implementa. De asemenea, în situațiile în care munca presupune și activități administrative, atunci poate fi și un regim hibrid. 

Așadar, de aici a început personalizarea acestor beneficii, respectiv în funcție de tipul de muncă desfășurată.

Un alt beneficiu extrasalarial oferit angajaților, tot legat de modul în care își pot desfășura activitatea lucrativă, este programul flexibil. Acesta este organizat în funcție de nevoile individuale: pentru părinți un program care să permită transportul copiilor la grădinițe și școli, pentru studenți posibilitatea de a avea program redus în perioada examenelor și a cursurilor, pentru cei care au probleme de sănătate posibilitatea de a face tratamente sau recuperare pentru anumite perioade de timp determinate etc.

Aceste două tipuri de beneficii au fost foarte apreciate de majoritatea angajaților. Aceștia pot astfel să echilibreze în mod armonios viața personală cu cariera profesională. De asemenea, sunt în continuare în topul cerințelor la angajare. 

Beneficiile de care se bucură angajatul

Urmează apoi categoria de beneficii prin care angajații își pot desfășura munca la nivel de excelență, iar aici intervine creativitatea fiecărui angajator. De la spațiul de birouri cu dotări de calitate cât mai diversificate (zone de relaxare, cafenele, bucătării sau spații pentru activități sportive), la echipamente de lucru (calculatoare, telefoane, monitoare, televizoare de proiecție, instrumente, unelte, mașini etc.), până la cele care contribuie la imaginea unei calități oferite de produse și servicii sau imaginea brandului respectiv (abonamente pentru curățenia mașinilor de serviciu sau a hainelor, uniforme inscripționate cu logo-ul companiei, obiecte promoționale etc.).

O altă categorie de beneficii este și cea referitoare la bunăstarea individuală a unui angajat, în funcție de nevoile sale, care pot fi identificate în mod real pe baza unui instrument de profil, nu doar din declarații și aspirații personale, respectiv servicii medicale, planuri de pensii, diverse abonamente pentru activități sportive, recreative, de învățare sau de dezvoltare personală.

În funcție de bugetul fiecărei organizații, aceste beneficii sunt mai populare sau nu. Unele presupun costuri, altele doar reorganizare. Însă majoritatea presupun schimbarea mentalității și a modului de abordare a nevoilor angajaților, iar impactul lor asupra brandului de angajator este major. Așadar, dacă se dorește construirea unui brand puternic, aceste beneficii trebuie să fie alese cu atenție, cu aliniere la cultura companiei și tipologia muncii și foarte important, cu frecvență constantă în timp. Pentru a susține un brand, beneficiile trebuie să fie permanente, nu ocazionale și să reflecte nevoile angajaților.