Infofinanciar > Lumea la zi > Beijingul, participant pasiv la războiul din Ucraina? Rusia este ajutată cu tehnologie chinezească militară
Lumea la zi

Beijingul, participant pasiv la războiul din Ucraina? Rusia este ajutată cu tehnologie chinezească militară

vladimir putin xi jinping (sursă foto: breakingdefense.com)
Sursă foto: breakingdefense.com

Conform unor noi rapoarte, China ajută Rusia cu tehnologie militară și energie. Chiar și așa, aceasta tot neagă că ar sprijini Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a subliniat vineri că :”China are o relaţie economică şi comercială normală cu Rusia. Cooperarea bilaterală nu vizează naţiuni terţe”.

Relația este strânsă

China ajută Rusia să evite sancţiuni impuse de Occident şi furnizează Moscovei tehnologie militară și cu dublă utilizare pentru invazia în Ucraina, arată un raport elaborat de Biroul Directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii, publicat de Comisia Permanentă a Camerei Reprezentanţilor. Însă, China neagă permanent că ar furniza echipamente militare Rusiei de la începerea invaziei militare în Ucraina, în februarie 2022.

Raportul precizează că Beijingul a devenit un partener esenţial al Moscovei după lansarea invaziei în Ucraina anul trecut: „Republica Populară China furnizează anumite tehnologii cu dublă utilizare pe care Moscova le foloseşte pentru a continua războiul în Ucraina, în pofida sancţiunilor internaţionale şi controlului exporturilor.”

Echipamentul primit aduce probleme

China a dezminţit de mai multe ori acuzaţiile că trimite Rusiei echipamente militare după invazia rusă în Ucraina. Informaţiile publicate joi se bazează pe date vamale referitoare la companii chineze din domeniul apărării. Printre componentele trimise ruşilor figurează echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioanele de luptă, arată raportul citat.

ODN ( Biroul Directorului al Serviciului Național de Informații) menţionează că China şi Rusia au decontat în monede chinezești o mare parte din comerţul bilateral. În acest context, instituţiile financiare din ambele ţări folosesc tot mai mult sisteme autohtone de plată.

Oficialii americani şi-au exprimat deja îngrijorarea faţă de transferul de echipamente „cu dublă utilizare” din China în Rusia. Aceștia au recunoscut de mai multe ori că nu deţin dovezi privind livrarea unor ajutoare militare de tip letal. De asemenea, serviciile secrete americane au subliniat că Administraţia Chinei a intensificat și importurile de energie din Rusia, inclusiv petrolul şi gazele redirecţionate de Moscova din Europa din cauza sancţiunilor. conform sursei mediafax.ro.