Lumea la zi

BBC: Giganții chinezi din domeniul IT pun la dispoziția guvernului algoritmii de control a populației

IT-istii chinezi sursa foto stratupcoffe
sursa foto startupcafe.ro

Giganții chinezi ai internetului, printre care Alibaba, ByteDance, proprietarul Tiktok, și Tencent, au împărtășit pentru prima dată detalii despre algoritmii lor cu autoritățile de reglementare din China.

Algoritmii decid ce văd utilizatorii și în ce ordine – și sunt esențiali pentru a impulsiona creșterea platformelor de socializare. Aceștia sunt atent supravegheați de companii. În Statele Unite, Meta și Alphabet au susținut cu succes că sunt secrete comerciale, în contextul în care au fost lansate apeluri pentru o mai mare dezvăluire. Administrația spațiului cibernetic din China (CAC) a publicat o listă cu descrierile a 30 de algoritmi. Într-o declarație, aceasta a precizat că lista de algoritmi va fi actualizată în mod regulat în încercarea de a reduce abuzul de date. Printre algoritmii incluși pe listă se numără unul aparținând site-ului de comerț electronic Taobao, deținut de Alibaba.

Documentul Mandarin a precizat că algoritmul Taobao „recomandă produse sau servicii utilizatorilor prin intermediul amprentei lor digitale și a datelor istorice de căutare”. Algoritmul ByteDance pentru Douyin, versiunea chineză a TikTok, se spune că măsoară interesele utilizatorilor prin ceea ce aceștia dau click, comentează, „like” sau „dislike”.

Kendra Schaefer, șefa departamentului de cercetare în domeniul politicilor tehnologice de la Trivium China, a declarat că datele păreau „de suprafață”.

Intesificarea controlului

„Nu pare că algoritmii în sine au fost prezentați”, a declarat ea pentru BBC. „Fiecare dintre acești algoritmi a primit un număr de înregistrare, astfel încât CAC să poată concentra eforturile de aplicare a legii pe un anumit algoritm. Întrebarea este: care este următorul pas pentru a vedea dacă un algoritm este conform cu codul?”. Cu toate acestea, Zhai Wei, director executiv la Competition Law Research Center din cadrul East China University of Political Science and Law, consideră că informațiile furnizate au fost „mult mai detaliate decât cele publicate cu siguranță”.

„Aceasta implică unele secrete de afaceri, care nu este posibil să fie făcute publice”, a declarat acesta pentru Bloomberg. ByteDance a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată marți de BBC. Alibaba și firmele de tehnologie listate la bursă Tencent, NetEase și Baidu nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea BBC.

China are cea mai mare bază de utilizatori de internet din lume și este o piață masivă pentru comerțul electronic, jocuri și smartphone-uri. Astfel, companiile de tehnologie care își desfășoară activitatea acolo s-au extins exponențial în ultimii ani.

Beijingul protejează cu înverșunare tehnologia din spatele acestor companii și nu permite exportul acesteia dincolo de țărmurile sale.

Dar este îngrijorat de modul în care aceste platforme pot influența opinia publică din China și preferă să aibă mai multă supraveghere asupra tehnologiei și datelor lor. Vrea să redirecționeze atenția oamenilor către conținutul pe care statul consideră că este potrivit pentru consumul public. Beijingul a îndemnat furnizorii de servicii să se asigure că algoritmii „răspândesc în mod activ energie pozitivă” și că nu sunt folosiți pentru a încuraja indulgențele, cheltuielile excesive și expunerea la cultura celebrităților.

Secrete ținute sub control

Mărcile internaționale precum Google și Facebook au fost presate să prezinte acest tip de informații din cauza îngrijorărilor legate de modul în care utilizează datele și selectează conținutul, dar au rezistat până acum, spunând că algoritmii sunt secrete de afaceri.

Autoritățile de reglementare chineze și-au înăsprit controlul asupra sectorului tehnologic de aproape doi ani. Țara a adoptat noi reguli pentru algoritmi în martie – care permit utilizatorilor să renunțe la a mai contribui la recomandări. De asemenea, a impus algoritmilor cu „proprietăți de opinie publică sau capacități de mobilizare socială” să se înregistreze la CAC. Dna Schaefer a declarat că este „remarcabil” faptul că înregistrările au fost făcute publice. „Nu cunosc nicio altă țară din lume în care să poți vedea o listă cu toate fragmentele de cod care, în esență, informează deciziile pe care le iei, deciziile de cumpărare pe care le iei, deciziile de vizualizare a conținutului pe care le iei”, a spus ea.