Infofinanciar > Info > BBC: Ce interese are gruparea Wagner în Sudan? Prigojin și mercenarii săi sunt implicați în afacerile cu aur
Info

BBC: Ce interese are gruparea Wagner în Sudan? Prigojin și mercenarii săi sunt implicați în afacerile cu aur

wagner, defense.ro
sursa foto: defense.ro

Forța mercenară rusă Wagner este acuzată că are diverse legături comerciale și militare cu Sudanul, dar grupul neagă orice implicare în actualul conflict din această țară.

Fondatorul său, Evgheni Prigojin – care are legături strânse cu președintele Vladimir Putin – a declarat că „niciun luptător Wagner PMC (companie militară privată) nu a fost prezent în Sudan” de peste doi ani.

Există însă dovezi ale activităților anterioare ale Wagner în Sudan, iar operațiunile lui Prighozin în această țară au fost vizate atât de sancțiunile SUA, cât și de cele ale UE.

Afaceri în industria minieră auriferă

În 2017, președintele de atunci al Sudanului, Omar al-Bashir, a semnat o serie de acorduri cu guvernul rus în timpul unei vizite la Moscova. Printre acestea se număra un acord prin care Rusia urma să înființeze o bază navală la Port Sudan, la Marea Roșie, precum și „acorduri de concesiune privind exploatarea aurului între compania rusă M Invest și Ministerul sudanez al Minelor”.

Trezoreria SUA susține că M Invest și un grup subsidiar, Meroe Gold, al treilea mare producător de aur din Africa, sunt paravan pentru activitățile Grupului Wagner în Sudan, .

„Evgheni Prigojin și rețeaua sa exploatează resursele naturale ale Sudanului în scopuri personale”, a declarat atunci secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, în 2020.

Atât M Invest, cât și Meroe au fost vizate în mod specific de sancțiunile SUA. Potrivit unei investigații realizate de CNN, aurul a fost transportat pe cale terestră în Republica Centrafricană (RCA), unde se știe că Wagner operează – exporturi care nu sunt înregistrate în datele comerciale oficiale sudaneze.

De asemenea, cantități semnificative de aur au fost scoase prin intermediul unei rețele de aeroporturi militare, potrivit unui raport publicat anul trecut în Daily Telegraph.

Mercenarii au antrenat trupele sudaneze

Din 2017, surse rusești și internaționale au publicat imagini care par să localizeze mercenari ruși în interiorul Sudanului. Acestea i-ar arăta pe militari acționând în diverse roluri, inclusiv antrenând soldați sudanezi sau ajutând, se pare, forțele de securitate să reprime protestele.

În 2021, un canal Telegram legat de Wagner a publicat imagini în care apare un comandant de top al grupului acordând soldaților sudanezi distincții memorabile în cadrul unei ceremonii care a avut loc cu doi ani mai devreme.

Iar în iulie 2022, acest canal a distribuit o înregistrare video în care se presupune că mercenarii Wagner efectuează exerciții de parașutare pentru forțele sudaneze. Aceeași sursă a făcut legătura cu profilul de Instagram al unui mercenar rus anonim, care se autointitulează „freelancer” și împărtășește povești despre isprăvile sale în Sudan în postări din august și octombrie 2021. Într-un film de acțiune de propagandă Wagner din 2020, Sudanul a fost prezentat ca fiind una dintre țările în care operează mercenarii.

Trezoreria americană afirmă că Grupul Wagner a desfășurat „operațiuni paramilitare, sprijin pentru menținerea regimurilor autoritare și exploatarea resurselor naturale”. „Inițial, în 2018, au avut aproximativ 100 de oameni care antrenau în mod activ forțele militare sudaneze, iar relația a crescut de acolo”, spune Dr. Joana de Deus Pereira, de la Royal United Services Institute, cu sediul în Marea Britanie.

Rapoartele presei sudaneze spun că cifra a crescut la aproximativ 500, iar aceștia au fost staționați în principal în sud-vest, în apropiere de Um Dafuq, aproape de granița Sudanului cu Republica Centrafricană (RCA).

Sudan Tribune a relatat că, atunci când președintele Bashir s-a confruntat cu proteste populare în 2019, „luptători ruși” au fost desfășurați pentru a observa protestele antiguvernamentale alături de serviciile de informații și de securitate sudaneze, deși acest lucru a fost negat de autoritățile sudaneze.

Schimbarea alianțelor

Grupul Wagner și-a conceput propriile campanii mediatice pentru a-l ajuta pe președintele Bashir să rămână la putere, spune Dr. Samuel Ramani, autorul unei cărți despre activitățile Rusiei în Africa. „Prigojin cerea ca… protestatarii să fie acuzați că sunt pro-Israel și anti-islamici”, spune el.

Acest lucru a provocat fricțiuni cu propriile forțe de securitate ale președintelui, astfel că Wagner și-a schimbat sprijinul pentru cel care l-a înlăturat – generalul Abdel Fattah al-Burhan. „În timp ce Ministerul de Externe de la Moscova era împotriva loviturii de stat, Prigojin și Grupul Wagner au salutat de fapt preluarea puterii de către al-Burhan”, spune Dr. Ramani.

Potrivit Dr. Ramani, în 2021 și 2022, Grupul Wagner și-a sporit legăturile cu Forțele de Sprijin Rapid (RSF), care luptă în prezent împotriva armatei regulate a Sudanului, condusă de generalul Burhan.

Prigojin era interesat să obțină mai mult aur prin intermediul minelor achiziționate recent de liderul RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut pe scară largă sub numele de Hemedti. Anul trecut, Hemedti a vizitat Moscova, spunând că speră să consolideze legăturile dintre Sudan și Rusia.

Cu toate acestea, Kholood Khair de la Confluence Advisory, un grup de reflecție despre afacerile sudaneze, consideră că Grupul Wagner nu alege o parte în conflictul actual. „Wagner a avut legături atât cu întreprinderile generalului al-Burhan, cât și cu întreprinderile domnului Hemedti, în diferite grade și în diferite moduri”, spune ea.

Prezență activă și în alte țări ale Africii

Conform informațiilor existente, luptătorii Wagner se află în Republica Centrafricană (RCA) de mai mulți ani, une păzesc de minele de diamante din această țară, precum și în Libia și Mali.

O investigație a BBC din 2021 a găsit dovezi ale implicării lor în războiul civil din Libia dintr-un dispozitiv digital lăsat în urmă de un luptător Wagner și din discuțiile cu soldații și civilii libieni.

În Mali, guvernul a apelat la Wagner pentru a ajuta la lupta împotriva militanților islamiști, deși nu a recunoscut niciodată oficial prezența grupului. Human Rights Watch (HRW) a acuzat mercenarii ruși de abuzuri grave, atât în RCA, cât și în Mali, inclusiv tortură și omoruri.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.