Infofinanciar > Info > Banii seniorilor ar putea ajunge mai târziu în luna martie! Care sunt cauzele
Info

Banii seniorilor ar putea ajunge mai târziu în luna martie! Care sunt cauzele

Poștașii intră în grevă! Pensionarii sunt îngrijorați
Sursa foto: arhiva companiei

Încă de la începutul anului 2024, seniorii din România au primit pensiile cu întârziere. Acest lucru a fost cauzat fie de o minivacanță, fie de faptul că data de livrare a fost în zilele de weekend, atunci când poștașii au fost liberi. Acest lucru se va întâmpla și în luna martie.

După cum se menționează în reglementări, plata pensiilor în luna martie, în cazul celor care au optat pentru primirea banilor prin Poșta Română, se va realiza între data de 1 și 15 ale lunii.

Plata pensiilor

În numai câteva zile seniorii vor primi „mărțișorul”. Ceea ce trebuie să știe seniorii este că data de livrare a banilor diferă. Acest lucru este cauzat de metoda pe care vârstnicii au ales-o pentru a primi sumele. Unii au ales să intre în posesia banilor prin intermediul cardului, iar unii au ales ca banii să le fie livrați de către poștași.

În România, dintre cei 5 milioane de pensionari, jumătate au optat pentru livrarea banilor de către poștaș. Această acțiune se desfășoară începând cu data de 2 a fiecărei luni. Însă, în luna martie, plățile vor întârzi.

Banii se vor livra mai târziu în martie

Având în vedere că data de 2 martie pică în ziua de sâmbătă, iar data de 3 pică într-o zi de duminică, banii seniorilor vor ajunge mai târziu. Mai exact, ei își vor primi pensiile pe data de 4 martie, luni. Este vorba despre o întârziere de câteva zile.

De asemenea, seniorii mai trebuie să aibă un alt lucru în vedere. Există cazuri în care în momentul în care poștașul bate la ușă, seniorii să nu fie acasă. În acest caz, poștașul va reține pensia la oficiul poștal timp de două zile. Dacă pensionarul nu se va prezenta acolo pentru a ridica pensia în acest interval, suma se va trimite la Casa de Pensii.

Seniorii care au ales să primească pensiile pe card vor primi banii în data de12 a fiecărei luni. Însă nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Poștașii protestează

Totodată, un alt lucru care ar putea face ca pensiile să întârzie este protestul poștașilor. În ziua de luni poștașii care fac parte din Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România s-au strâns în fața Ministerului Cercetării. Aceștia sunt nemulțumiți din cauză că mai mult de 60% dintre angajații Poștei Române au salariul minim. Această remunerație este oferită indiferent de pregătirea și responsabilitățile pe care le au.

Aceștia i-au transmis lui Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, faptul că au nemulțumiri legate de negocierile contractului colectiv de muncă. Mai exact, legate de faptul că acestea au stagnat. Ministrul le-a transmis acestora că va media negocierile.

Pe lângă nemulțumirile pe care protestatarii le au legat de salarii, aceștia se mai tem și de faptul că Poșta Română ar putea face noi concedieri.

Fără Contract Colectiv de Muncă

Potrivit unui mesaj pe care l-a transmis Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, din care face parte și Sindicatul Lucrătorilor Poștali, poștașii nu au, la momentul actual, un Contract Colectiv de Muncă. De asemenea, acesta mai menționa faptul că termenul pentru încheierea negocierilor este 29 februarie.

„Din estimările noastre, în momentul de față, discutăm de aproape 60% din totalitatea salariaților din compania națională Poșta Română, indiferent de munca pe care o fac în companie, indiferent de nivelul de pregătire profesională, indiferent de responsabilitățile pe care aceștia le au la nivelul posturilor lor de lucru. În 2024, echipa de management își propune o creștere salarială mult mai mică decât a salariului minim, însemnând că salariul mediu brut pe companie va fi doar cu – atenție – 24% mai mare decât salariul minim brut pe țară”, a transmis Dumitru Costin, conform romaniatv.net