Infofinanciar > Info > Ai grijă să nu-ți pierzi banii! Care este perioada de valabilitate a tichetelor de masă
Info

Ai grijă să nu-ți pierzi banii! Care este perioada de valabilitate a tichetelor de masă

tichete de masă (Sursă foto: alephnews.ro)
sursa foto arhiva

Angajații au parte de multe beneficii. Aceștia pot primi din partea angajatorului bonusuri salariale. Printre cele mai populare beneficii extra-salariale se numără tichetele de masă. Acestea pot reprezenta un ajutor financiar important. Astfel, acoperind cheltuielile legate de alimente sau mesele din timpul programului de muncă.

Dar, anumite persoane pot ajunge să piardă banii de pe aceste tichete de masă. Românii trebuie să fie atenția la anumite condiții pentru a nu irosi sumele primite de la angajator.

Perioada de valabilitate a tichetelor de masă

Tichetele de masă reprezintă un sprijin important pentru mulți angajați. Dar, există și anumite condiții la care trebuie să fie atenți pentru a nu pierde sumele. Există un lucru important pe care trebuie să-l știe toți angajații care primesc tichete de masă. Mai exact, este vorba despre faptul că acestea au un termen de valabilitate. În consecință, nefolosirea lor la timp vă poate costa întreaga sumă.

Tichetele de masă reprezintă o modalitate practică prin care angajații pot profita de avantajele fiscale. De asemenea, se pot bucura de o sumă în plus cu care pot achiziționa alimente. În prezent, acestea sunt oferite doar în format electronic. Însă, trebuie să fie utilizate înainte de data de expirare.

Tichete în format electronic

Legea 165/2018 prevede că emitentul va elimina automat tichetele de pe cardul electronic al titularului. În momentul în care se ajunge la data expirării acestora. În plus, potrivit prevederilor legale, emitentul va elimina automat tichetele de masă de pe cardul electronic al titularului. Tichetele de masă au o perioadă de valabilitate de un an, așa cum prevede legea, Cele acordate între 1 noiembrie și 31 decembrie sunt însă exceptate. Putând fi folosite până la data de 31 decembrie a anului următor.

„Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate doar în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine- restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare şi care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic”, se arată în lege.

Valoarea maximă a tichetelor

Valoarea maximă a acestor tichete este stabilită prin lege și se aplică tuturor angajaților. Așadar, de la 1 august 2023, tichetul de masă va avea valoarea maximă de 35 de lei. Înainte de aceste prevederi, valoarea era stabilită la pragul de 30 de lei. Dar, suma limită a urcat și mai mult din ianuarie 2024. Potrivit legii, valoarea nominală a unui tichet nu poate să depășească 40 de lei.

Potrivit datelor, peste  trei milioane de angajați primesc tichete de masă. Din acest total,  1,2 milioane de angajați lucrează la stat și peste două milioane sunt la privat, conform Daily Business .