Infofinanciar > Info > Bani de la stat pentru tinerii români! Trebuie numai să se angajeze
Info

Bani de la stat pentru tinerii români! Trebuie numai să se angajeze

Jobul pe care nu-l vrea nimeni. Motivul pentru care tinerii îl evită
Sursa foto: arhiva companiei

Având în vedere faptul că țara noastră trece printr-o criză majoră de forță de muncă, Guvernul este nevoit să extragă mai mulți bani de la bugetul de stat. În acest fel, cu scopul de a-i determina pe tinerii de la noi din țară să se angajeze, Ministerul Muncii le acordă acestora o serie de prime.

În acest fel, cei care se vor muta în alt oraș pentru locul de muncă vor beneficia de mai mult de 12 mii de lei.

Condiții pentru a primi banii

Totuși, pentru a primi acești bani din partea statului, se impun și anumite reguli. Tinerii sunt nevoiți să își păstreze acel loc de muncă pentru cel puțin un an. Numai în acest fel ei vor beneficia de o sumă completă.

Și absolvenții care au șomaj și își găsesc un loc de muncă mai primesc un sprijin din partea statului. Acestora li se acordă suma de aproximativ două mii de lei.

Stimulente de la Ministerul Muncii

Cu scopul de a stimula tinerii să își găsească locuri de muncă, Ministerul Muncii, prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă le oferă acestora bani.

Tinerii șomeri care nu beneficiază de indemnizație au posibilitatea de a încasa de la stat suma de 1.000 de lei. Însă, pentru realizarea acestui lucru este nevoie să își găsească un loc de muncă. De asemenea, mai este nevoie și să rămână acolo pentru minim trei luni.

O sumă mai mare o pot primi absolvenții care se angajează într-o perioadă de cel mult 60 de zile din momentul absolvirii. Suma acordată acestora se ridică la 1.800 de lei. Jumătate din bani le este oferită atunci când se angajează, iar jumătate după 12 luni.

Mai mulți bani de la stat

De asemenea, statul mai oferă și o primă de încadrare. Valoarea acesteia este de 55 de lei pe zi, timp de un an. Beneficiarii sunt cei care își găsesc un loc de muncă care se află la cel puțin 15 kilometri depărtare de casă.

Tinerii mai pot beneficia și de o primă de relocare. Valoarea ei se ridică la 900 de lei lunar, dacă se întâmplă ca locul de muncă să fie la o distanță mai mare de 50 de kilometri. În cazul tinerilor care își schimbă domiciliul, atunci banii din partea statului sunt și mai mulți.

Ce trebuie să facă tinerii

Pentru a primi acești bani din partea statului, este nevoie ca tinerii să se afle în evidența ANOFM. În plus, ei mai sunt nevoiți și să depună o cerere pentru a primi sprijinul financiar din partea statului.

Țara noastră înregistrează una dintre cele mai mari proporții din Uniunea Europeană de tineri cu vârste între 15 și 29 de ani care fie nu au niciun loc de muncă, dar care nu urmează nicio formă de învățământ.

Sprijin oferit din partea statului

Statul oferă mai multe sume pentru tinerii care se angajează. Este vorba, mai exact, despre:

  • Prima de activare tinerii șomeri neindemnizați – 1.000 lei
  • Prima de inserție pentru absolvenți – 1.794 de lei (jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni).

De asemenea, statul român mai oferă și o serie de prime de mobilitate. Concret:

– de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu;

– de instalare -12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de dimiciliu;

– de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni (loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de dimiciliu), potrivit antena3.ro