Infofinanciar > Info > Bani în plus pentru seniori! O nouă perioadă de muncă va fi luată în calcul la pensie
Info

Bani în plus pentru seniori! O nouă perioadă de muncă va fi luată în calcul la pensie

pensii sursa foto arhiva
sursa foto arhiva

Luna septembrie vine cu schimbări pentru pensionari. Mai exact, este vorba de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Acest act normativ aduce multe promisiuni pentru seniori. Aceștia speră că problemele lor financiare vor fi rezolvate de noile prevederi. Ministrul Muncii a făcut un anunț care va aduce bucurie multor persoane. O nouă perioadă va fi luată în considerare la calculul pensiei.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024. Aceasta are în prin plan sprijinirea persoanelor cu venituri mici. Astfel, pensionarii așteaptă cu nerăbdare majorările, care promit că vor rezolva inechitățile din sistemul de pensii. În acest fel, aproximativ trei milioane de pensionari vor beneficia de venituri mai mari.

Bani în plus pentru seniori din septembrie

Noua lege aduce un plus de speranță pensionarilor. Care ajung să nu mai poată trăi cu pensiile mici pe care le au. Astfel, aceste inechități ale sistemului vor fi rezolvate prin noua formulă de calcul. De asemenea, pensionarii care au același număr de puncte vor avea venituri egale.

„Luăm în calcul mai multe venituri decât ceea ce se ia în calcul în acest moment, avem acele puncte de stabilitate astfel încât oamenii să rămână în câmpul muncii. Bineînțeles, cei care doresc și cei cărora sănătatea le permite acest lucru. Nu este o chestiune operativă prevăzută de lege. Dar am acordat aceste bonusuri, ca să zic așa, celor care doresc să rămână în continuare și să aibă niște pensii mai mari. Acestea sunt lucruri benefice iar această lege asta face” a spus Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice.

Venituri luate în calcul la pensie

Pensionarii vor putea avea venituri mai mari din septembrie. Motivul principal este că vor fi luați anumiți factori în calcul, care până acum nu făceau parte de legea pensiilor. Mai exact, este vorba de veniturile brute. Adică sporurile, al 13-lea salariu, prime sporadice. Toate beneficiile extra-salariale care nu au fost oferite lună de lună, dar pentru care au fost plătite contribuții la sistemul de asigurări sociale.

„Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale. Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată” a explicat Daniel Baciu.

Noi perioade în calculul pensiei

Potrivit datelor, anumite perioade vor fi luate în calcul la pensie. Mai exact, este vorba de concediul maternal sau paternal. Scopul este de a crește atracția pentru întemeierea unei familii și de a stimula natalitatea.

„Am venit cu o strategie care ține de familiile cu copii și este nevoie să stimulăm nevoia României de a renaște cumva. După părerea mea, cea mai gravă problemă pe care o are România astăzi este demografia. Murim mai mulți decât ne naștem, avem spor natural negativ, iar din acest motiv și noi statul român suntem obligați să venim cu măsuri care să motiveze mai mult tinerele familii să aibă copii. Eu mă bucur că noua lege a pensiilor a venit cu cele două măsuri. Concediul de creștere copil este stagiu contributiv. Deci este ca și când ai fi stat la serviciu” a spus ministrul Muncii, conform Antena 3 .