Infofinanciar > Info > Guvernul dă mai mulți bani pentru profesori. Ligia Deca vrea o majorare de până la 59%
Info

Guvernul dă mai mulți bani pentru profesori. Ligia Deca vrea o majorare de până la 59%

ligia deca, Sursă foto: PSnews
Sursa foto: Arhiva companiei

Ligia Deca, ministrul Educației, a ieșit în spațiul public cu un nou anunț de majorare pentru profesori.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat încă o majorare pentru profesori. Este adevărat însă, nu toți vor beneficia de ea.

Privilegiații vor fi profesorii asistenți la examenele naționale. Iar banii suplimentari se alocă pentru operațiunile de scanare și încărcare a lucrărilor elevilor. Ministrul Deca a precizat că a propus o majorare a cuantumului sumelor acordate acestora.

„În contextul evaluării digitalizate la examene, am considerat important ca majorarea cuantumului sumelor acordate asistenților să se facă diferențiat. Prin urmare, propunem o majorare de aproximativ 25% a cuantumului sumelor acordate asistenților care au și atribuții de scanare și de încărcare a lucrărilor pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, raportat la sesiunea august 2023 a examenului. Respectiv de 59% pentru asistenții cu atribuții de scanare la examenele de Titularizare și Definitivat.”, a precizat Ligia Deca.

Ministrul Deca vrea bani în plus pentru mai mulți

Ministrul Educației este darnic însă nu doar cu anumiți profesori, respectiv cu asistenții la examene. În propunerea de majorare sunt incluse și alte categorii profesionale.

„De asemenea, propunem includerea la plată și a informaticienilor/ a operatorilor din cadrul comisiilor județene de organizare a Evaluării Naționale, responsabili cu utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor naționale, care nu erau incluși la plată până acum. Majorările pentru toate examenele reprezintă, în medie, 20% din suma alocată în anul precedent.”, a precizat Ligia Deca, citată de dailybusiness.

Proiectul de ordin al Ministerului Educației urmează să fie dezbătut în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de luni, 3 iunie.

Majorări de peste 50% față de anul trecut

Potrivit ministrului Deca, salariile profesorilor vor înregistra, în perioada cuprinsă între iunie 2023 şi iunie 2024, creşteri medii de peste 50%.

„ O să dau doar câteva exemple. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. Ştim că salariile au crescut, în medie, cu 25%-30% anul trecut. Anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%. Asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ. În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%. Vorbim despre creşteri importante“, a precizat Ligia Deca la începutul anului.

Potrivit acesteia, un profesor cu grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, va avea în iunie un salariu brut de aproximativ 10.232 de lei. Un profesor debutant, cu până la un an vechime, va câştiga un salariu brut de 6.446 de lei. Sumă la care se pot adăuga diferite sporuri.

Ministrul a mai precizat cu această ocazie că că bugetul Educaţiei în 2024 este de 4,3% din PIB, în valoare de 74 de miliarde de lei.