Infofinanciar > Info > Nu toți primesc bani în plus! Foarte mulți români nu se vor bucura de majorarea pensiilor
Info

Nu toți primesc bani în plus! Foarte mulți români nu se vor bucura de majorarea pensiilor

pensii speciale (sursă foto: stitileprotv.ro)
sursă foto: arhiva companiei

De la data de 1 septembrie a acestui an, se va aplica majorarea pensiilor. Ceea ce reprezintă o veste foarte bună pentru marea parte a pensionarilor. Însă nu toți se vor bucura de bani în plus din această toamnă. În cazul unora, veniturile vor rămâne exact la fel. Oficialii au venit în numerose rânduri cu certitudinea că nicio pensie nu va fi mai mică.

A avut loc un proces de recalculare ce a cuprins o nouă formulă de calcul. Iar în cazul în care a reieșit o sumă mai mică decât cea din prezent, pensionarul respectiv va primi aceeași pensie în continuare. Iar aceste cazuri sunt destul de numeroase în rândul seniorilor. Într-o situație similară se află și cei care au avut de-a lungul vieții și un stagiu foarte scurt de cotizare.

Nu toți primesc bani în plus

Recent, echipa de la Ministerul Muncii a transmis că, în zilele următoare, va începe să emită noile decizii de pensionare. Iar cu această ocaize, vârstnicii vor afla suma exactă pe care o vor primi din toamnă, chiar dacă formula de calcul folosită a fost publică întotdeauna și fiecare și-ar fi putut calcula pensia. Însă, acum, vine și decizia oficială.

De menționat și că, în cazul în care este vorba de majorare a pensiei, procentele diferă de la caz la caz. Un pensionar poate avea parte de o majorare de 1%, iar altul poate beneficia de un venit lunar mai mare cu până la 90%. Totul depinde, scrie antena3.ro, de trei elemente esențiale:

  • punctele contributive
  • punctele necontributive
  • punctele de stabilitate

Foarte mulți români nu se vor bucura de majorea pensiilor

De asemenea, pe mai departe, oficialii din domeniu au ținut să precizeze că punctajul fiecărui pensionar va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință. Iar acesta din urmă a fost stabilit la valoarea de 81 de lei.

În plus, pensia minimă va rămâne neschimbată, la fel și punctul de pensie, până la data de 1 ianuarie 2025. La acea dată, pensionarii vor avea parte de încă o majorare, conform legii. La fiecare început de an, salariul minim, pensiile și alocațiile se majorează odată cu indexarea punctului de inflație.

Până atunci, însă, aproximativ 1,7 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus. Această regulă se aplică acum în cazul celor cu un stagiu redus de muncă. Ei vor primi, în continuare, pensiile sociale actuale, de 1.281 de lei.

Ce transmite șeful CNPP

În cazul unui pensionar cu un stagiu de cotizare de 15 ani, spre exemplu, acesta primește în prezent o pensie lunară de 1.281 de lei. În total, deține un număr de puncte de 15,35. Conform procedurii, ar trebui să aibă după realizarea procesului de recalculare, o pensie de 1.245 de lei, o sumă mai mică decât cea primită în prezent.

Dar nu se aplica reducerea pensiei în acest caz. Autoritățile au dat asigurări că nicio pensie nu ca scădea de la data de 1 septembrie. În această ordine de idei, șeful CNPP, Daniel Baciu, a explicat că este vorba despre „pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Cu toate acestea, ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, scrie antena3.ro.