Infofinanciar > Info > Bani în plus pentru zilele lucrate de 1 Mai și Paște! Despre ce este vorba
Info

Bani în plus pentru zilele lucrate de 1 Mai și Paște! Despre ce este vorba

Categoria de pensionari care se va bucura de creșteri după recalculare
sursa foto arhiva companiei

La finalul acestei luni, românii se pregătesc să se bucure de o minivacanță prelungită cu ocazia sărbătorii de Paște. Cu toate acestea, există angajați care vor fi în activitate în acele zile, dar vor fi compensați cu un spor de 100% pentru orele lucrate.

Astfel, pentru mulți, se deschide oportunitatea de a se relaxa și de a profita de un timp mai îndelungat pentru odihnă.

Vacanța de Paște pentru elevi va începe pe 27 aprilie, sâmbătă, și se va încheia pe 7 mai, marți.

Întristător, există totuși o categorie de lucrători care vor fi implicați în muncă pe 1 mai și în timpul Paștelui. Aceștia sunt cei angajați în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității.

Cu toate acestea, Codul Muncii oferă mai multe modalități de compensare pentru acești angajați, inclusiv un spor de 100% în cazul în care nu li se poate asigura timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Cum se acordă zilele libere

Art. 139.

(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acorda în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acorda de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succeda zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevazute la alin. (1), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, potrivit Antena3.