Infofinanciar > Info > Băncile, obligate să recalculeze ratele! Presiunea ANPC asupra instituțiilor bancare continuă
Info

Băncile, obligate să recalculeze ratele! Presiunea ANPC asupra instituțiilor bancare continuă

rate-la-banci-rate banca (sursa foto: substantial.ro)
sursa foto: substantial.ro

Ar putea fi impusă o obligație băncilor de a revizui ratele și de a oferi opțiuni suplimentare clienților, în vederea accelerării rambursării împrumuturilor. Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au emis un ordin și au extins investigația privind practicile înșelătoare la încă opt bănci.

Potrivit Președintelui Autorității pentru Protecția Consumatorilor, băncile ar fi avut posibilitatea să anticipeze situația dramatică în care s-au regăsit clienții care nu au mai putut achita ratele. „Rata a fost aproximativ 200-220 de euro, timp de 11 ani. Acum avem 320 de euro. Aveam un venit de 3.100 de lei, aproximativ 700 de euro. Am întrebat cât mai este venitul pe care îl au astăzi. 1890 de lei, din care plătesc peste 2 treimi rata la bancă. La un moment dat robor era 0,16% şi azi e 7, ne dăm seama că toată această situaţie uşor de prevăzut ar fi putut proteja consumatori cărora aparent li s-a făcut un bine”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Băncile nu informează cum trebuie clienții

Băncile sunt criticate și pentru informarea inadecvată a consumatorilor. În cazul în care solicităm un credit bancar, avem opțiunea de a alege între rate egale sau rate descrescătoare. Cu toate acestea, în multe situații, banca ia decizia în locul nostru, deoarece nu ne sunt prezentate ambele opțiuni disponibile.

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a emis un ordin cu scopul de a elimina astfel de situații. În consecință, în perioada următoare, se așteaptă ca băncile să contacteze clienții și să le prezinte o gamă mai largă de opțiuni de rambursare. „Pentru un consumator este mai avantajos un scadenţar cu rate descrescătoare pentru că per total plăteşte mai puţine dobânzi şi face economii de costuri pe termen lung”, a declarat Irina Chiţu, analist financiar.

Creșterea ratelor

Există voci care susțin că Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor se bazează pe teorie și că, în practică, unii clienți ai băncilor ar putea să nu se încadreze în scenariul de rate descrescătoare din cauza veniturilor insuficiente. Trecerea la acest mod de calcul ar putea duce la creșterea ratelor.

„Ce face acum ANPC e să sfideze aritmetica. Toate băncile din România fac la fel. Au aceeaşi metodă de calcul cu rate fixe. Dacă ANPC-ul vrea să protejeze consumatorii crescându le ratele, eu cred că ceva e în neregulă”, a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal. Băncile resping acuzațiile aduse de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și amenință că vor analiza modalitățile prin care să-și facă dreptate și să-și refacă imaginea. În timp ce această situație se desfășoară, ANPC a extins controlul său la alte opt bănci, iar acestea ar putea fi amendate pentru modul în care calculează ratele.

„Gradul de îndatorare şi bonitatea se dovedesc a fi fost doar o rampă de lansare pentru o îndatorare peste puterile de suportabilitate a consumatorilor. Din atâţia consumatori cărora le-am acordat credit, oricum 10-15% vor traversa o perioadă dramatică, dar este asumarea. Cumva e roşia stricată, din lădiţă”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC. Băncile au dreptul de a contesta ordinul emis de ANPC, prin care li se solicită să ofere clienților cu credite mai multe opțiuni de rambursare, scrie Observator.