Info

Banca Mondială acordă Ucrainei 1, 5 miliarde de dolari! Este ultima tranșă acordată Kievului pentru a reduce efectele războiului

realitatea.net
FOTO: realitatea.net

Denys Shmyhal prim-ministrul Ucrainean a ținut să mulțumească în cursul zilei de sâmbătă, Statelor Unite după ce Kievul a fost sponsorizat cu un ajutor financiar care se ridică la aproximativ 1, 5 miliarde de dolari, potrivit agenției de presă reuters. Declarația premierului ucrainean a fost postată pe pagina sa de Twitter: „Bugetul de stat al Ucrainei a primit un grant de 1,5 miliarde de dolari. Aceasta este ultima tranșă din ajutorul de 4,5 miliarde de dolari acordat de Statele Unite din partea Fondului fiduciar al @WorldBank”.

Oficialul ucrainean completat și a spus că banii vor vi întrebuințați pentru rambursarea cheltuielilor bugetare pentru plata pensiilor dar și pentru asigurarea programelor de asistență socială. De asemenea, în cursul zilei de Joi președintele american, Joe Biden, a susținut faptul că și Casa alba va mai trimite un ajutor de 600 de milioane de dolari ce constă în asistență militară în special în echipamente și servicii dar și instruire. Executivul american a refuzat să ofere mai multe detalii.

Statele Unite au oferit Ucrainei, de la începutul războiului asistență militară de peste 15 miliarde de dolari. Ultmul pachet financiar în valoare de 600 de milioane de dolari vine ca un răspuns al SUA pentru contraofesniva pecare a demarat-o armata ucraineană fapt ce a determinat retragerea trupelor rusești din zona Harkovului.

Utima tranșa de 1,5 miliarde de dolari din partea Băncii Mondiale, pentru a limita efectele războiului

Încă de la începutul lunii aprilie Banca Mondială prin vocea lui Malpass a anunțat că va sprijini Ucraina să furnizeze servicii esențiale, inclusiv plata salariilor pentru angajații din spitale, a pensiilor și a programelor sociale. Un oficial al Băncii a mai declarat faptul că, pe lângă finanțatarea în valoare de 1 miliard de dolari care reprezintă ce-a de-a 19-a rundă de reaprovizionare a IDA, ramura principală de creditare concesională a Băncii.

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi la rândul ei 472 de milioane de dolari sub forma unor garanții de împrumut. Planul trebuia aprobat în totalitate de consiliul de administrație al băncii și se apre că Banca Mondială s-a ținut de cuvânt. Conform estimărilor realizate de World Bank războiul vă limita producția Ucrainei sub 50%, din cauza faptului că jumătate din unitățile de producție ale țării sunt închise iar exporturile maritime funcționează la o capacitate redusă.

Ajutorul de 1,5 miliarde de doari face parte din strategia Băncii Mondiale derulată pe termen scurt prin care, conform spuselor lui Malprass, Ucraina a primit 3 miliarde de dolari. De asemeanea, Kievul în ultimele luni a mai beneficiat de un alt pachet financiar în valoare de 944 de milioane de dolari aprobat în cadrul unei finanțări cu plata rapidă care au reprezentat și contribuții ale statelor donatoare. Din care, 350 de milioane  de dolari au venit din partea BIRD, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În altă ordine de idei, din pricina globalismului Malpras a atras atenția asupra faptului că efectele războiului se vor simți la nivel global și se  așteaptă ca ”malnutriția să crească iar efectele sale vor fi cel mai greu de inversat la copii”, a completat afirmând faptul că ”Cei bogați își pot permite alimente de bază brusc scumpe, dar cei săraci nu”, potrivit mediafax.ro