Info

Bagă frica în firmele cu datorii! Poliția va cerceta penal și sumele derizorii

Bani, Sursă foto: Impact
Sursă foto: Impact

Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), aproximativ 53.000 de firme de pe teritoriul României au restanţe, în medie, de ce puțin 7.040 de lei, printre acestea numărându-se și companii care înregistrează datorii mult mai mari către stat. Situația acestor firme cu datorii, unele dintre ele având sume infime, vor ajunge pe masa Poliției Române, care va începe de îndată urmărirea penală.

Potrivit G4Media, în cadrul analizelor realizate de ANAF, s-a constatat că la finalul lunii iulie, 52.976 de companii aveau datorii de aproximativ 372,93 de milioane de lei. Această sumă este alcătuită din impozite și contribuții sociale cu reținere de la sursă (restanţe mai mari de 60 de zile). Scadența acestor datorii, spune ANAF,  a fost data de 1 martie 2022 (conform prevederilor art.6¹ alin. (1) din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale).

De asemenea, ANAF, prin vocea președintelui instituției, Lucian Heiuș, a dorit să introducă un plafon minim al datoriilor pe care le poate înregistra o firmă, însă nu există bază legală pentru ca această măsură să fie adoptată.

„Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a declarat Lucian Heiuș, pentru site-ul Profit.ro.

Situația era mult mai gravă în iulie

Astfel, peste 71.000 de companii au putut fi urmărite penal, întrucât de la data de 1 martie, neplata taxelor salariale la timp (CASS, CAS și impozitul pe venit de natură salarială) a redevenit infracțiune. Pentru a-și achita obligațiile, firmele au la dispozitie 60 de zile, limită prevăzută de lege.

În acest sens, președintele ANAF, Lucian Heiuș, a decis să transmită un semnal de alarmă asupra fenomenului.

„Am luat decizia să facem un pas intermediar, o notificare, să o trimitem contribuabililor care apar în evidențele noastre cu acest gen de taxe neachitate la bugetul de stat”, a menționat la acea vreme Lucian Heiuș.

„Sper ca majoritatea să înțeleagă și că este deja o faptă gravă și să achite aceste sume”, a mai completat acesta.

„Noi vom face o sesizare către parchetele teritoriale acolo unde este arondat fiecare contribuabil pentru a continua cercetările. Noi considerăm că se constituie elementele unei infracțiuni, procurorii vor face cercetarea penală, vor decide trimiterea în instanță sau nu”, a mai continuat președintele ANAF.