Infofinanciar > Info > Bacalaureat la matematică pentru elevii de la filologie? Ce calcule a făcut Cîmpeanu pentru liceeni
Info

Bacalaureat la matematică pentru elevii de la filologie? Ce calcule a făcut Cîmpeanu pentru liceeni

Sorin Cîmpeanu - sursa foto - thestudent.ro
thestudent.ro

Se pare că schimbările din sistemul de educație din țara noastră nu se opresc prea curând. Ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să aducă în „România” revoluția învățământului, iar cele mai noi declarații în acest sens fac referire la bacalaureatul absolvenților de liceu, care în doar cinci ani de zile va fi total schimbat.

„Noi (Ministerul Educației n.r.) vream ca la Bacalureat să fie și limba română și literatură, noțiuni de gramatică, și matematică, să fie și istorie și geografie, să fie și științe – chimie, fizică, biologie, să fie și discipline socio-umane, economie, sociologie , filozofie. Toate aceste discipline sunt necesare pentru profilul absolventului. Sunt necesare pentru a oferi competențe tinerilor noștri, pentru a avea într-adevăr o societate și o țară precum cea despre care am vorbit la subiectul anterior (școli moderne, fără toalete în curte – n.r), a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu în cadrul unei emisiuni televizate de la Digi24.

Oficialul a vorbit despre cum dorește ca un absolvent de liceu să dețină informații despre asbolut toate materiile care i se predau în timpul celor patri ani de studii, așa că, începând cu anul 2027, examenul de bacalaureat va consta în testarea capacităților cunoștinșelor pentru toate disciplinele: „În momentul de față sunt elevi care nu mai fac matematică. Să nu mai faci matematică, să nu ai competențe de bază în matematică îți creează un mare dezavantaj atunci când vei fi finalizat școala. Deci este un Bacalaureat care verifică competențe la toate disciplinele”, a continuat ministrul.

Matematică pentru filologi

Până în prezent, elevii care sunt înscriși la profilul filologie nu mai aveau în orar matematica în ultimii doi ani de liceu, ci o materie ce cuprindea toate științele exacte (matematică, fizică, chimie, biologie). Sorin Cîmpeanu doreșet astfel să modifice acest aspect și ca acești elevi să ajungă să dea un examen, cuprinzând elementele de bază, la matematică odată cu finalizarea liceului.

„Atâta vreme cât sunt discipline din trunchiul comun, pe care le fac toți elevii, cu un număr mai mic sau mai mare de ore, vor fi verificate competențele de bază. Competențele de bază vor presupune un grad de dificultate al subiectelor, care să fie adecvat profilului cu cele mai puține ore. Dar trebuie verificate competențele matematice pentru toți tinerii”, informează ministrul.

Problemele de informatică

Sorin Cîmpeanu declară că a observat în țară că examenul final practic la materia informatică, așa-numitele competențe digitale, nu ar fi fost foarte luat în serios, nici de către elevi, dar nici de către profesori. Acesta vrea acu, să ia măsuri în acest sens, ca aceste probe de bacalaureat, care acum sunt mai mult „formale”, să fie transformate într-o probă care să fie luată în seamă atât de „elevi, profesori, angajatori, universități”.