Infofinanciar > Esential > Baby-boomerii sunt plini de bani. De ce sunt atât de zgârciți?
Esential

Baby-boomerii sunt plini de bani. De ce sunt atât de zgârciți?

Baby-boomerii sunt plini de bani. De ce sunt atât de zgârciți?
Sursa foto Arhiva companiei

Baby-boomerii s-au născut între 1946 și 1964 și sunt cea mai norocoasă generație din istorie. Cea mai mare parte a cohortei, care numără 270 de milioane de persoane în lumea bogată, nu a purtat războaie. Unii au apucat să-i vadă live pe Beatles. Au crescut în timpul unei creșteri economice puternice.

Nu toți sunt bogați, dar, în ansamblu, au acumulat o mare bogăție, datorită unei combinații de rate ale dobânzii în scădere, a declinului construcției de locuințe și a câștigurilor puternice. Americanii din generația baby-boomers, care reprezintă 20% din populația țării, dețin 52% din averea netă a acesteia, în valoare de 76 de miliarde de dolari.

Acum că această generație se îndreaptă spre pensie, ce vor face cu banii lor?

Întrebarea este importantă pentru mai mult decât pentru furnizorii de croaziere și cluburi de golf. Deoarece au buzunare adânci, alegerile de cheltuieli ale generației boomers vor exercita o influență uriașă asupra creșterii economice globale, a inflației și a ratelor dobânzilor. Și se pare că boomerii sunt remarcabil de zgârciți – nu doar în America, ci în întreaga lume bogată. Ei nu își cheltuiesc averea, ci încearcă să o păstreze sau chiar să o sporească. Problema pentru economie în anii 2020 și 2030 nu va fi de ce cheltuiesc atât de mult cei din generația Boomers, așa cum mulți anticipaseră. Ci va fi de ce cheltuiesc atât de puțin.

Economiștii dispun de un model simplu al modului în care oamenii cheltuiesc pe măsură ce îmbătrânesc. În tinerețe, cheltuielile oamenilor depășesc veniturile lor, deoarece aceștia se împrumută pentru a investi în educație sau pentru a-și cumpăra prima casă. La vârsta mijlocie, oamenii acumulează bani pentru pensionare. Iar la bătrânețe, aceștia cheltuiesc mai mult decât câștigă, finanțându-și stilul de viață prin vânzarea de capital (cum ar fi casele) și prin reducerea economiilor.

Mulți cercetători care urmează o astfel de „ipoteză a ciclului de viață” susțin că, pe măsură ce generația boom-ului iese la pensie, vor rezulta rate ale dobânzii și inflație mai mari. Un număr din ce în ce mai mare de persoane din generația boom-ului care cheltuiesc liber va solicita bunuri și servicii de la un număr tot mai mic de lucrători, ceea ce va duce la o inflație salarială ridicată. Pe măsură ce boomerii trec de la acumularea de bogăție la cheltuirea acesteia, echilibrul global între economii și investiții se va schimba, ceea ce va duce la rate ale dobânzii mai mari, sugerează Charles Goodhart și Manoj Pradhan, probabil cei mai cunoscuți susținători ai acestei opinii.

Va fi o explozie de cheltuieli pentru baby-boomeri?

Cu toate acestea, dovezi recente au pus sub semnul întrebării noțiunea că se pregătește o explozie de cheltuieli pentru baby-boomeri. Italia și Japonia, cele mai bătrâne două țări din lume, au înregistrat ani de zile o inflație și rate ale dobânzii scăzute. Academicienii indică „puzzle-ul de acumulare a averii”, o observație conform căreia bătrânii își cheltuiesc averile mai lent decât prevede ipoteza ciclului de viață. O lucrare din 2019, realizată de Yoko Niimi și Charles Horioka, doi economiști, notează că bătrânii din Japonia cheltuiesc doar 1-3% din averea lor netă pe an, ceea ce înseamnă că mulți mor bogați. În cazul Italiei, Luigi Ventura, un alt economist, și dl Horioka constată că 40% dintre vârstnicii pensionați continuă să acumuleze avere. Plimbați-vă prin orice oraș italian și mesajul este clar. Italienilor în vârstă le place să stea la taclale – și asta e gratis.

Analiza noastră sugerează că puzzle-ul privind decumularea averii devine și mai enigmatic, deoarece generațiile din generația boom-ului sunt mai zgârcite decât generațiile anterioare. Unele dovezi vin de pe piețele financiare. Managerii de investiții au creat indici care urmăresc prețurile acțiunilor firmelor care se descurcă bine atunci când bătrânii cheltuiesc mult. Unul dintre indicii produși de msci, un furnizor de date, include companii care oferă tratamente pentru bolile legate de vârstă, pentru petrecerea timpului liber și turism, precum și produse de îngrijire a pielii anti-îmbătrânire. În ultimii cinci ani, indicele a înregistrat o performanță inferioară celei a pieței bursiere, cu un punct procentual mai puțin pe an, pe bază anualizată (a se vedea graficul 2). Investitorii mizează pe faptul că cei din generația boom-ului sunt acaparatori, nu splugeri.

Cât economisește această generație?

Am analizat datele privind gospodăriile dintr-o serie de țări bogate. Întoarceți-vă mai întâi la America. În trecutul recent, persoanele în vârstă se comportau așa cum se comportă persoanele în vârstă în modelele economice. La mijlocul anilor 1990, cei cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani au cheltuit cu 10% mai mult decât au încasat, ceea ce le-a afectat averea.

Dar, din 2015, persoanele de această vârstă au economisit aproximativ 1% din veniturile lor. Boomerii sunt, de asemenea, mai predispuși decât generațiile anterioare să spună că economisesc, sugerează un sondaj realizat de Federal Reserve. În 1995, 46% dintre gospodăriile de pensionari au afirmat că au economisit în ultimul an. Până în 2022, 51% dintre gospodăriile de pensionari au făcut acest lucru.

În Canada, rata de economisire a persoanelor de peste 65 de ani a scăzut în anii 2000. Dar, în jurul anului 2015, după ce generația boom-ului a început să se pensioneze, declinul s-a oprit. Mai recent, rata a crescut. În Coreea de Sud, în perioada 2019-2023, rata de economisire a persoanelor de peste 65 de ani a sărit de la 26% la 29%, o creștere mai mare decât în cazul altor grupe de vârstă. În Marea Britanie, pensionarii cheltuiesc o parte tot mai mică din ceea ce intră.

Unii nu au pus deloc bani deoparte

În Australia, la începutul anilor 2000, persoanele de peste 65 de ani nu economiseau aproape deloc din veniturile lor. În 2022, au economisit 14% din acesta. În Germania, între 2017 și 2022, rata de economisire a pensionarilor a crescut de la 17% la 22%. Iar în Japonia, rata de economisire la vârste înaintate este în creștere. Pensionarii reprezintă aproximativ 40% din totalul cheltuielilor de consum în Japonia. Numărul acestora este mai mic decât în urmă cu un deceniu, chiar dacă sunt mult mai mulți.

Puțini dintre cei care au împlinit un an de viață își reduc dimensiunile la case mai mici. Acest lucru ar elibera bani pentru lucruri mai bune în viață. Boomerii cu cuiburi goale dețin 28% din locuințele americane cu trei sau mai multe dormitoare, potrivit Redfin, o firmă imobiliară. Fiecare boomer care se respectă are un dormitor liber. Într-adevăr, în Anglia, aproximativ 20% din toate dormitoarele sunt dormitoare libere, conform economist.com.