Infofinanciar > Lumea la zi > Azi în istorie: S-au împlinit 20 de ani de Gmail
Lumea la zi

Azi în istorie: S-au împlinit 20 de ani de Gmail

S-au împlinit 20 de ani de Gmail!
sursă foto: arhiva companiei

Cu 20 de ani în urmă, Google a surprins lumea anunțând lansarea Gmail. Inițial, mulți au crezut că era doar o glumă sau o păcăleală. S-a dovedit a fi mai mult decât atât. Astăzi, Gmail este una dintre cele mai populare platforme de email, cu 1,8 miliarde de conturi active.

De-a lungul anilor, Google a diversificat serviciile sale și a introdus opțiuni premium. Gmail a fost, de asemenea, actualizat pentru a se adapta la „era” AI-ului generativ. Aduce mai multă inteligență și eficiență în gestionarea emailurilor.

S-au împlinit 20 de ani de Gmail!

În aprilie 2004, Google a anunțat lansarea serviciului său de email, Gmail, într-o mișcare care a fost privită cu scepticism de mulți din cauza datei anunțului, 1 aprilie, ziua Păcălelilor. La acea vreme, Google era încă o companie relativ necunoscută, iar mulți oameni nu auziseră de ea.

În 2007, Google a lansat o păcăleală asociată cu Gmail, numită „Gmail Paper”, care pretindea că va trimite utilizatorilor arhiva Gmail sub formă de hârtie specială, dar totuși, lansarea reală a Gmail a venit cu promisiuni serioase. Printre acestea, se număra și promisiunea de a oferi un gigabyte de stocare, o cantitate considerabilă la vremea respectivă, depășind de multe ori capacitățile concurenței. Google a promis, de asemenea, o filtrare eficientă a spam-ului, o problemă crescândă în acea perioadă, mai ales pentru utilizatorii Yahoo!, care erau expuși la un număr tot mai mare de mesaje nedorite.

Datorită capacității de stocare limitate a Google și incertitudinii legate de succesul viitor al Gmail, accesul a fost restricționat la invitații în primii trei ani, oferind serviciului un caracter de exclusivitate care a atras mulți utilizatori.

Echipa Google a vorbit despre promisiunea „celor trei S-uri” ale Gmail: stocare, căutare și viteză. Interfața curată și eficacitatea în gestionarea spam-ului au fost factori cheie în succesul său. În plus, Google a investit în tehnologii de căutare și a dezvoltat algoritmi avansați, ceea ce a făcut ca căutarea prin mesaje să fie rapidă și eficientă.

Gmail a crescut, dar a fost limitată la 15 GB

Google a continuat să lanseze noi servicii, cum ar fi Google Maps și Google Photos, integrându-le cu Gmail. Ulterior, au fost introduse și servicii premium pentru companii și publicul larg. Capacitatea de stocare pentru Gmail a crescut inițial, dar a fost limitată la 15 GB. Determinând mulți utilizatori să plătească pentru spațiu suplimentar de stocare, precum 100 GB sau 200 GB.

Cu trecerea timpului, tot mai mulți utilizatori se confruntă cu problema spațiului de stocare limitat pe Gmail, care este setat la 15 GB. Pentru cei care folosesc activ serviciul de email și nu doresc să șteargă în mod constant mesaje pentru a face loc altora, singura soluție devine adesea achiziționarea unui abonament lunar pentru spațiu suplimentar de stocare în Google Cloud Storage.

Prețurile pentru aceste abonamente variază în funcție de capacitatea dorită. De exemplu, un abonament pentru 100 GB costă aproximativ 10 lei pe lună, în timp ce un abonament pentru 2 TB poate ajunge la 50 de lei pe lună.

Inițial, în 2005, când Google a crescut stocarea pentru Gmail la 15 GB, această cantitate era considerată suficientă pentru majoritatea utilizatorilor, acoperind nevoile a peste 90% dintre aceștia. Cu creșterea utilizării serviciilor precum Google Photos și Google Docs. Mulți utilizatori au ajuns să depășească rapid limita de stocare. Ceea ce îi determină să plătească pentru spațiu suplimentar.

Gmail cu alte servicii Google a început în 2010

Integrarea Gmail cu alte servicii Google a început în 2010. Ceea ce a dus la numeroase schimbări și îmbunătățiri. Numărul utilizatorilor Gmail a crescut semnificativ de-a lungul anilor. A atins peste 400 de milioane în 2012 și dublându-se până în 2015. În 2017, numărul a depășit 1,2 miliarde de utilizatori.

În vara anului 2012, Gmail a reușit să depășească Yahoo (lansat în 1997) și Hotmail (lansat în 1996) în ceea ce privește numărul de utilizatori. Aceste două companii au dominat piața serviciilor de email în primele 15 ani ai istoriei World Wide Web-ului.

Cele mai recente actualizări aduse Gmail-ului se concentrează pe integrarea cu modelul de inteligență artificială (AI) al Google, cunoscut anterior sub numele de Bard și acum redenumit Gemini. Această integrare promite să ofere utilizatorilor posibilitatea de a scrie rapid email-uri mai lungi sau de a gestiona mai eficient mesajele vechi. Anumite funcționalități noi sunt disponibile exclusiv pentru cei care plătesc un abonament.

Gmail rămâne un exemplu viu că, în ciuda prevalenței rețelelor sociale, comunicarea prin email își păstrează relevanța în era digitală. În ciuda evoluției tehnologiei și a noilor modalități de comunicare. Emailul rămâne o unealtă esențială pentru mulți utilizatori în gestionarea comunicărilor lor, conform hotnews.ro.