Infofinanciar > Lumea la zi > Azi în istorie: 50 de ani de la finalizarea podului Bosfor
Lumea la zi

Azi în istorie: 50 de ani de la finalizarea podului Bosfor

bosfor pod (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la finalizarea podului Bosfor. Construcția, când a fost finalizată, lega pentru prima dată Europa continentală de Anatolia prin strâmtoarea Bosfor. Este un pod suspendat ancorat de gravitație. Cu turnuri de oțel și suspensii înclinate. Iar la finalizarea sa era al patrulea cel mai lung pod suspendat din lume.

Ideea unui pod care să traverseze Bosforul datează din antichitate. Scriitorul grec Herodot spune în „Istoriile” sale că, la ordinul împăratului Darius cel Mare din Imperiul Achaemenid (522 î.Hr.-485 î.Hr.), Mandrocles din Samos a proiectat odată un pod de pontoane peste Bosfor. În concepția antică, podul trebuia să lege Asia de Europa. Acest pod i-a permis lui Darius să îi urmărească pe sciții care fugeau. Precum și să își poziționeze armata în Balcani pentru a copleși Macedonia.

Când o furtună a distrus podul, Darius a ordonat soldaților săi să dea 100 de lovituri de bici în Bosfor, numindu-l „apă rea”. Leonardo da Vinci i-a propus, de asemenea, sultanului Bayezid al II-lea un pod suspendat peste Bosfor în 1502 sau 1503.

Azi în istorie

În urmă cu 82 de ani, astăzi, președintele american Franklin D. Roosevelt a acordat Marii Britanii o finanțare suplimentară de un miliard de dolari. Finanțarea a avut loc în cadrul Legii Lend-Lease Act. S-a dorit un ajutor pentru finanțarea eforturilor aliaților de a câștiga cel de-al Doilea Război Mondial. Deși FDR fusese reales pe o platformă care promitea să mențină America în afara războiului, Roosevelt a vrut să-l ajute pe Churchill și Marea Britanie să învingă Germania nazistă. Aceasta din urmă „înghițise” deja Franța și Polonia. Legislația subintitulată „O lege pentru promovarea apărării Statelor Unite” a permis intervenția americană fără ca trupele să intre efectiv în război decât peste câțiva ani.

Cei patru ani în care s-a acordat ajutor au fost acordați, de asemenea, Uniunii Sovietice, Franței Libere, Chinei și altora. Și au inclus alimente, petrol, armament, nave de război și avioane de război. A fost în cea mai mare parte nerambursabil. Deși, în schimb, SUA au primit contracte de închiriere a unor baze militare pe teritoriul aliat. Totalul de 50 de miliarde de dolari donați a reprezentat 17% din cheltuielile totale ale SUA în timpul războiului, care s-a încheiat patru ani mai târziu. Iosif Stalin al Rusiei a recunoscut importanța intervenției de 50 de miliarde de dolari spunând: „Fără producția americană, Aliații nu ar fi putut câștiga niciodată războiul”.

Istoria și efectele asupra Germaniei

Și, în această zi, în 2005, biserica Frauenkirche din Dresda, Germania, care a fost distrusă în timpul bombardamentului incendiar al orașului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost reconsacrată după un proiect de reconstrucție de 13 ani. S-a realizat acest proiect prin donații de 10 milioane de dolari din partea întregii lumi. Inclusiv o donație semnificativă și o strângere de fonduri organizaționale de la un american care văzuse biserica în copilărie.

În această zi, în 1938, drama radiofonică „Războiul lumilor” a fost difuzată la nivel național de CBS. Iar formatul său unic de reportaj de știri a provocat, fără să vrea, panică în țară. Mai mult de un milion de oameni au crezut cu adevărat că au aterizat extratereștri marțieni. A fost episodul de Halloween al emisiunii The Mercury Theatre on the Air, produs, regizat și narat de actorul și viitorul cineast Orson Welles, adaptat după romanul lui H. G. Wells „Războiul lumilor”.

Mulți se conectaseră târziu și pierduseră anunțul că era vorba de o piesă dramatică. În schimb, au auzit ceea ce părea a fi un buletin de știri: „Doamnelor și domnilor, întrerupem seara noastră de muzică pentru a vă prezenta un buletin special. La ora opt fără 20 de minute, mai multe explozii de gaz incandescent… care călătoresc de pe planeta Marte”, citează goodnews.com.