Infofinanciar > Info > Azi în istorie, 26 aprilie: Dezastrul de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară din lume
Info

Azi în istorie, 26 aprilie: Dezastrul de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară din lume

Cernobîl
sursa foto: arhiva companiei

La 26 aprilie 1986, la ora 01:23, s-a produs unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie. Este vorba despre explozia reactorului numărul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl, în Ucraina, care făcea parte atunci din Uniunea Sovietică. Incidentul a avut consecințe majore asupra mediului și sănătății publice, impactând viețile a mii de oameni și lăsând urme adânci în memoria colectivă.

Totul a început în timpul unui test de siguranță planificat. Operatorii centralei au încercat să simuleze o cădere de tensiune pentru a verifica funcționarea generatoarelor de rezervă. Însă o serie de erori umane și defecțiuni tehnice au condus la acumularea periculoasă de energie în reactor. Acest lucru a rezultat într-o explozie devastatoare și un incendiu masiv. Aceasta a aruncat în atmosferă o cantitate uriașă de materiale radioactive.

Dezastrul de la Cernobîl

Zona înconjurătoare a fost afectată imediat, iar orașul Pripyat, aflat la doar câțiva kilometri distanță, a fost evacuat la scurt timp după explozie. Zeci de mii de oameni au fost forțați să-și părăsească casele. Autoritățile sovietice au creat o zonă de excludere de 30 de kilometri în jurul centralei. Însă răspunsul inițial al autorităților a fost lent și lipsit de transparență. Abia după ce nivelurile crescute de radiații au fost detectate în Suedia și în alte țări europene, guvernul sovietic a recunoscut public că s-a produs un accident nuclear major.

Impactul a fost resimțit în întreaga Europă. „Lichidatorii,” un grup de muncitori și militari, au fost trimiși să gestioneze situația. Aceștia s-au expus la niveluri periculoase de radiații pentru a limita daunele. Radiațiile s-au răspândit pe o arie largă, contaminând solul, apa și flora și fauna locală. Pe termen lung, efectele radiațiilor au afectat sănătatea oamenilor și au cauzat probleme genetice și boli grave.

Cernobîl a devenit un simbol al dezastrului nuclear și a determinat schimbări semnificative în politica de siguranță nucleară. Lecțiile învățate au condus la standarde mai stricte și la îmbunătățirea tehnologiilor de siguranță. Cu toate acestea, impactul asupra mediului și comunităților afectate este încă resimțit, iar zona din jurul centralei rămâne nelocuibilă pentru multe generații viitoare.

Un studiu extins despre impactul dezastrului de la Cernobîl, publicat de Academia de Ştiinţe din New York în 2013 și realizat de trei reputați oameni de știință, a concluzionat că accidentul nuclear a fost responsabil pentru decesul a 985.000 de persoane, majoritatea cauzate de cancer, potrivit Digi24.