Infofinanciar > Info > Avocații ies în stradă! Baroul București amenință cu greva generală
Info

Avocații ies în stradă! Baroul București amenință cu greva generală

protest-avocati
Sursa foto: evz.ro

Intenția Guvernului Ciolacu de a impune profesiilor liberale un sistem CASS neplafonat a generat vii reacții din partea Baroului București, care este decis să apeleze la acțiuni de protest, ajungând chiar la greva generală.

Într-un comunicat de presă dat recent publicității, Baroul București, „constată cu regret că după două săptămâni de dialog și mai multe memorii și puncte de vedere transmise de UNBR si UPLR, informațiile care vin din zona guvernamentală confirmă ipoteza că Guvernul își menține poziția de a impune profesiile liberale cu C.A.S.S în sistem real, neplafonat”.

Reprezentanții Baroul București, care reprezintă interesele a peste 10.000 de avocați, susțin că aplicarea CASS-ului în sistem real, neplafonat, „dublează sarcina fiscală a avocaților și, practic, sancționează performanța în profesie, fără a oferi însă nimic suplimentar în sfera contraprestației sistemului de sănătate”.

Avertismente directe la adresa Guvernului

Conform documentului citat, reprezentanții avocaților din Capitală nu au de gând să accepte măsurile prevăzute de Guvernul Ciolacu, pe care intenționează să la atace pe cale legală, și avertizează că sunt pregătiți inclusiv de grevă generală, pentru a apăra interesele avocaților.

„Informăm și pe această cale, atât Guvernul, cât și opinia publică despre decizia noastră fermă de a uza de toate demersurile și remediile legale împotriva impunerii avocaților cu C.A.S.S. în sistem real, neplafonat, neexcluzând ample acțiuni de protest și chiar o grevă generală. Baroul București va apăra cu fermitate drepturile si interesele avocaților si își exprima speranța că rațiunea si pragmatismul vor prevala în decizia Guvernului”, se mai arată în comunicatul de presă, citat de Agerpres.

Facilitățile fiscale sunt în vizorul guvernului

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă de la finalul lunii iulie că Executivul pregătește o ordonanță de urgență care va elimina anumite facilități fiscale.

Primul-ministru a precizat în mod expres că: „Nu există nicio măsură care vizează vreo reducere de salariu. Există măsuri și perioade în care statul își permite să vină cu anumite facilități. Există perioade în care statul nu-și permite să vină cu anumite facilități, dar nu vor fi tăieri de facilități care vor duce la micșorări de salarii.

La finalul săptămânii trecut, Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va aproba până la sfârşitul acestei luni o ordonanţă de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma administrativă, precum și o ordonanță privind măsurile fiscale prin care să crească veniturile la buget. Premierul a argumentat că măsurile sunt necesare pentru a atenua deficitul bugetar, care anul acesta se estimează că va fi mai mare de 6,2%, cât a fost în 2022. „Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din Codul fiscal, toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei în România”, a declarat șeful Executivului.