Infofinanciar > Info > Aviz nefavorabil din partea CES privind ordonanța austerității
Info

Aviz nefavorabil din partea CES privind ordonanța austerității

Guvernul Ciolacu Ordonanța austerității vouchere de vacanță capital.ro

Consiliul Economic și Social nu a avizat toate măsurile fiscale ale Guvernului. Organul consultativ a criticat colectarea asimetrică dintre stat și privat. Iar acest lucru ar putea duce la o sărăcire a populației. Iată ce spun reprezentanții CES despre ordonanța austerității:

„Măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare. Guvernul şi-a propus să colecteze 100 de miliarde de lei (85%) din mediul privat şi doar 16 miliarde de lei (15%) din eficientizarea cheltuielilor publice, ori, acest dezechilibru trebuie ajustat; acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creştere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că a avut un efect contrar, fiind foarte probabil ca, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească.”

O altă urmare este creșterea evaziunii fiscale:

„Creşterea fiscalităţii stimulează tendinţele evazioniste, iar autorităţile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să ţină sub control fenomenele evaziunii şi muncii la negru; mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate şi stabilitate pentru o dezvoltare economică sănătoasă, deziderat negat de punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv în termen de 3 luni, şi nu de 6 luni, astfel cum prevede Codul fiscal”, reiese din avizul CES, preluat de Agerpres.