Infofinanciar > Info > Avertismentul ANM: Ciclonul care a lovit Italia se îndreaptă spre țara noastră! Ce regiuni vor fi afectate de ploi
Info

Avertismentul ANM: Ciclonul care a lovit Italia se îndreaptă spre țara noastră! Ce regiuni vor fi afectate de ploi

Ploi Sursă foto Unsplash.com
Sursă foto Unsplash.com

Italia a fost afectată de un ciclon mediteranean care a provocat condiții meteorologice extreme. Ploi torențiale au cauzat inundații, iar viiturile puternice au provocat distrugeri semnificative. Mașini de câteva tone au fost luate de ape și curgerile violente au afectat grav curțile localnicilor.

Mai mulți primari din regiunea Emilia-Romagna au descris situația ca fiind apocaliptică, în urma ploilor torențiale. Tristă bilanț a acestor condiții meteo extreme, opt persoane au pierdut viața și altele sunt considerate dispărute. Situația este una gravă, iar autoritățile locale fac eforturi pentru a face față acestor consecințe devastatoare.

Vreme extremă în Italia

„Într-adevăr, în zona Italiei, acolo unde a fost în vigoare o avertizare meteorologică de cod roșu, în special în regiunea Milia, Romagna, cantitățile de precipitații în 24h au depășit 100-130 și s-au apropiat chiar de 200l/m² ceea ce pentru zona respectivă înseamnă foarte mult într-un timp relativ de scurt și care, iată, a determinat inundații de proporție, determinând o situație de vreme extremă”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu.

Potrivit directorului ANM, zonele din jumătatea vestică a țării vor continua să înregistreze precipitații importante în următoarele zile. Aversele vor persista în această noapte în regiuni precum Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia și vestul Munteniei. Se estimează că cantitățile de apă vor depăși în continuare 15-20 de litri pe metru pătrat. Situația impune atenție și precauție în aceste regiuni afectate de precipitații abundente.

În România, temperaturile rămân ridicate

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, în următoarea zi se așteaptă precipitații în regiunile Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș, dar și în celelalte regiuni ale țării. Cu toate acestea, temperaturile vor fi mai scăzute comparativ cu ziua precedentă, „după cum observăm față de ziua de ieri, când am consemnat 29 grade la Oltenița, 27 grade în Capitală”.

În estul țării, se vor înregistra maxim 25 de grade, în timp ce în sudul, vestul și zona centrală, temperaturile nu vor depăși 17-18 grade. Aceste schimbări de temperatură sunt semnificative și vor influența condițiile meteorologice în perioada următoare, a mai informat meteorologul.

„Mâine la scara întregii țări 18-25 grade pentru ca de vineri, din nou, valorile de temperaturi să crească până la 27, chiar 28 grade pentru ziua de sâmbătă, inclusiv în Capitală, o maximă sâmbătă de 27-28 grade, dar vor mai fi și perioade de instabilitate pe parcursul următoarelor zile și practic până la sfârșitul primăverii, în special pe parcursul după-amiezilor, când fenomenele de instabilitate vin la pachet și cu valorile de temperaturi mai ridicate”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena 3 CNN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.