Infofinanciar > Lumea la zi > Avertisment din partea oamenilor de știință! 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
Lumea la zi

Avertisment din partea oamenilor de știință! 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată

Februarie căldură (Sursă foto: The Guardian)
Sursa foto: arhiva companiei

Luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată. Acesta a fost anunțul de luni al serviciului UE de monitorizare a schimbărilor climatice. S-a continuat o serie de temperaturi excepționale care, potrivit unor oameni de știință, plasează anul 2024 pe cale să fie cel mai cald an înregistrat la nivel mondial.

Serviciul Copernicus al Uniunii Europene privind schimbările climatice (C3S) a declarat într-un buletin lunar că fiecare lună începând din iunie 2023, 13 luni la rând, a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor. Asta comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori.

Cel mai cald an

Cele mai recente date sugerează că 2024 ar putea depăși 2023 ca cel mai cald an de la începutul înregistrărilor. Asta după ce schimbările climatice provocate de om și fenomenul meteorologic natural El Nino au dus temperaturile la maxime record în anul de până acum, au declarat unii oameni de știință.

„Acum estimez că există aproximativ 95% șanse ca 2024 să devanseze 2023. Și să fie cel mai cald an de când au început înregistrările temperaturilor globale de suprafață, la mijlocul anilor 1800″, a declarat Zeke Hausfather. El este cercetător științific la organizația americană non-profit Berkeley Earth.

Consecințele schimbărilor climatice

Schimbarea climei a declanșat deja consecințe dezastruoase în întreaga lume în 2024. Luna trecută, peste 1 000 de persoane au murit din cauza căldurii toride din timpul pelerinajului haj. Decese cauzate de căldură au fost înregistrate în New Dehli. Care a îndurat un val de căldură de o durată fără precedent. Dar și printre turiștii din Grecia.

Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, a declarat că există „șanse mari” ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată.

„El Nino este un fenomen natural care va apărea și dispărea mereu. Nu putem opri El Nino. Dar putem opri arderea petrolului, gazului și cărbunelui”, a spus ea.
Fenomenul natural El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, tinde să crească temperatura medie globală.

Acest efect s-a diminuat în ultimele luni, iar lumea se află acum în condiții neutre, înainte de apariția unor condiții La Nina mai reci, așteptate să se formeze la sfârșitul acestui an.

Compararea datelor

Setul de date al C3S datează din 1940, pe care oamenii de știință l-au comparat cu alte date pentru a confirma că luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie din perioada preindustrială 1850-1900.

Emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.

În ciuda promisiunilor de a reduce încălzirea globală, țările nu au reușit până acum să reducă aceste emisii în mod colectiv. Ceea ce a dus la creșterea constantă a temperaturilor timp de decenii.

În cele 12 luni care s-au încheiat în iunie, temperatura medie mondială a fost cea mai ridicată înregistrată pentru o astfel de perioadă. Cu 1,64 grade Celsius peste media preindustrială, a declarat C3S, conform reuters.com