Infofinanciar > Info > Avertismentul lui Mircea Geoană. Rusia va lansa atacuri cibernetice pentru a perturba alegerile din România
Info

Avertismentul lui Mircea Geoană. Rusia va lansa atacuri cibernetice pentru a perturba alegerile din România

Geoană: ,,România este respectată și influentă în cadrul NATO”
sursa foto arhiva

2024 este un an extrem de important la nivel mondial. Este o perioadă în care au loc alegeri în mai multe țări, inclusiv în România. Cetățenii vor urma să meargă la urne pentru a alege persoanele ce vor sta la cârma țării. Însă, contextul în care se desfășoară aceste procese electorale este unul tensionat, cu conflicte și crize legate de securitate. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO a venit cu noi avertismente pentru români.

Alegerile din 2024 ar urma să fie supuse unor noi provocări.  Mai exact, România s-ar putea confrunta cu interferențe din partea Rusiei. În scopul de a susține candidații pro-Moscova. Mircea Geoană a venit cu un avertisment pentru țara noastră. Se pare că forțele rusești vor lansa atacuri cibernetice împotriva alegerilor din Europa, inclusiv în România.

Avertismentul lui Mircea Geoană cu privire la alegeri

România va trece prin noi provocări. Este posibil ca țara noastră să fie ținta unei campanii de dezinformare și a unor atacuri cibernetice ale Rusiei. Forțele rusești au în plan perturbarea alegerilor din Europa, inclusiv România. Scopul principal este de a aduce la putere în mai multe națiuni cheie candidați pro-Moscova. Aceste îngrijorări au fost expuse de Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

Oficialul a explicat că securitatea națională și cea a aliaților trebuie privită din mai multe planuri. Mai exact, vorbim de sectorul militar, economic și cibernetic, care trebuie apărate în fața interferențelor. Mircea Geoană a dat exemplu Republica Moldova, chiar și România, care se confruntă cu atacuri la nivelul securității democratice. Astfel, există noi riscuri la nivelul alegerilor.

Alegerile prezidențiale

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, cele mai mari dificultăți vor fi întâmpinate la nivelul alegerilor prezidențiale. Rusia va încerca să oprească forțele pro-Occident și de a aduce în față alți candidați favorizați de Moscova.

„Va fi jale cu atacurile rusești pe dezinformare, pe cibernetic împotriva alegerilor, inclusiv în România. La prezidențiale nici nu vreau să mă gândesc ce va fi, în încercarea de a opri forțele prooccidentale și de a aduce, poate unii mai favorabili decât cei pe care îi avem” a explicat Mircea Geoană.

Forțele politice din România

Mircea Geoană a fost întrebat în cadrul interviului dacă în România există forțe politice apropiate de Rusia. Acesta a explicat ca nu poate face judecăți de valoare. Dar, cel mai important aspect este ca românii să se prezinte la vot. În scopul de a nu lăsa ca conducerea țării să fie în mâinile formațiunilor politice.

„Suntem la sfârșitul unui regim politic de 10 ani, poate mai lung. Suntem într-o zonă de oarecare epuizare a proiectului politic care animă situația politică din România. Și atunci vom avea niște alegeri în care sper ca românii să vină în număr foarte mare la vot pentru a-și proteja votul și pentru a nu lăsa ca viitorul președinte al acestei țări să fie numit de oligarhia politică” a explicat oficialul NATO.

Confruntare între 2 forțe

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că în România vorbim de două forțe: pro și anti-occident. De asemenea, la acest moment, românii nu au mare încredere în procesul de alegeri.

„Există două forțe aici. E o forță evident antioccidentală pe care Rusia și alții încearcă să o facă la noi, să încurajeze pe cei care nu sunt neapărat proruși, dar sunt antioccidentali – și există o linie de confuzie deliberată în această zonă. Și 2, așa cum arată sondajele, 56% dintre români și românce consideră că alegerile din anul acesta vor fi fraudate, că nu vor fi libere și corecte” a declarat Mircea Geoană, conform Digi24 .