Infofinanciar > Info > Avem cea mai mare evaziune din Europa! Marcel Ciolacu: „Ceva nu merge”
Info

Avem cea mai mare evaziune din Europa! Marcel Ciolacu: „Ceva nu merge”

evaziunea fisclă (sursă foto: liberinteleorman.ro)
sursa foto: arhiva companiei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru Prima TV, că România are atât cea mai mare evaziune fiscală din Europa, cât și cele mai mici taxe. El a subliniat că dacă țara are taxe scăzute, ar trebui cel puțin să le colecteze eficient. Ciolacu a menționat că acest dezechilibru indică faptul că ceva nu funcționează corect în sistemul fiscal.

Premierul a fost întrebat, în cadrul emisiunii Insider Politic, ce se va întâmpla dacă pensiile nu vor fi plătite beneficiarilor înainte de Paște, subliniind că problema trebuie abordată serios pentru a preveni astfel de situații.

Pensiile vor ajunge înainte de Paște

„Nu pleacă nimeni acasă, pentru că exclud. Le primesc. Am avut o şedinţă tehnică cu doamna ministru înainte, cu ministrul digitalizării, care are în subordine Poşta Română. Am vorbit cu doamna ministru. E una din priorităţi şi lucrurile… Unde eu nu am pârghii instituţionale, erau băncile. Am înţeles că au avut un dialog cu cele 22 de bănci ca să se vireze prin Poştă, s-a făcut mecanismul şi acum urmează şi prin…Se vor vira banii”, a afirmat premierul, potrivit News.ro.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, care a declarat că fondurile nu sunt suficiente pentru toate cheltuielile din acest an, premierul Marcel Ciolacu a răspuns:

„Eu sunt obişnuit cu domnul Boloş. Şi dumneavoastră sunteţi obişnuit. În fiecare an la construcţia… se întâmplă astfel de lucruri când vine rectificarea şi anul trecut era la fel. Când am preluat funcţia de prim-ministru, aveam deficit 6,8. Şi toată lumea a zis că va fi o tragedie, o catastrofă şi Comisia. M-am dus la Comisie, am stat de vorbă şi am găsit mecanisme cu domnul Boloş astfel încât s-au dus… Noi vrem să facem investiţii de aproape 100 de miliarde anul acesta. Va fi un record. Sustenabilitatea economiei româneşti este în acest moment bazată pe investiţii. A crescut consumul. M-am uitat pe cifrele din ianuarie şi februarie. A început să crească consumul. ANAF au spus că colectează. Au colectat. Ştiu că e o plăcere, mai ales în spaţiu public, cu mărirea de taxe şi impozite”.

Întrebat dacă vor creşte taxele şi impozitele din 2025, Ciolacu a răspuns: „Este o prostie. Sunt anumite lucruri punctuale care trebuiesc discutate. O reformă fiscală se va pune în aplicare, cred că prin anul 2026”, a mai afirmat Marcel Ciolacu, potrivit Digi24.

Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa

„Avem cea mai mare evaziune din Europa şi avem cele mai mici taxe. Eu înţeleg că atunci când ai cele mai mici taxe, măcar pe alea să le plătim. Noi avem şi taxe mici şi avem şi evaziune mare. Deci ceva nu funcţionează. Primul lucru este digitalizarea. Nu există impozitare progresivă la companii. Impozitarea companiilor e impozitarea companiilor.

Cum de altfel şi impozitul unic, acea cotă unică de impozitare, nu poate să fie 0,5, 9, 16, 19. Unde mai e… Mai aud colegii din coaliţie, domnule, noi rămânem cu taxa unică. Care e taxa unică, că nu o înţeleg? Şi am dat câteva exemple. Eu nu pot să cumpăr un teren cu 1000 de euro, pe persoană fizică, şi să-l vând pe urmă cu 10 milioane de euro şi să fiu impozitat cu 10%. Fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lumea asta. Până la un anumit prag…Alea sunt venituri, aşa-numitele venituri excepţionale care trebuiesc impozitate pe trepte. Aia o impozitare progresivă”, a mai declarat Marcel Ciolacu.