Infofinanciar > Info > Avantaje ale decontării directe RCA. Mai puțin stres pentru șoferi
Info

Avantaje ale decontării directe RCA. Mai puțin stres pentru șoferi

Prelungirea plafonării tarifelor RCA va avea un rezultat dezastruos
sursă foto: Radio Timișoara

Șoferii nu pot circula pe drumurile publice fără încheierea unei polițe de asigurare obligatorie. Decontarea directă RCA este o variantă preferată de mulți români. Deoarece le oferă siguranță și confort, neavând probleme legate de interacțiunea cu alți asiguratori. Dar, acest tip de decontare directă vine cu costuri mai mari.

Această decontare directă RCA aduce totuși multe avantaje pentru șoferi. În ciuda costurilor mai mari, mii de români au ales să încheie un astfel de contract anul trecut. Pentru a scăpa de stresul reparării mașinii și pentru a primi mai rapid banii necesari.

Avantaje ale decontării directe RCA

În ciuda creșterilor de prețuri, șoferii încep să recunoască avantajele decontării directe RCA. Conform celor mai recente date ale ASF, au fost încheiate peste 377.000 de acorduri de decontare directă. Ceea ce le permite șoferilor să își repare mai rapid mașinile, prin intermediul propriei companii de asigurări.

Dar există și dezavantaje. 184 de lei pe clauză a fost creșterea medie a primelor de asigurare auto pentru șoferii care au optat pentru decontare directă. Potrivit datelor ASF, în primele nouă luni ale anului trecut, asigurătorii RCA au încheiat 377.502 clauze de decontare directă, cu prime brute subscrise de 68.229.462 de lei.

La 30 septembrie 2023 erau în vigoare 459.865 de clauze de decontare directă. În plus, asigurătorii RCA au plătit 8.553 de despăgubiri aferente clauzelor de decontare directă. Acestea fiind plătite în primele nouă luni ale anului 2023, în valoare totală de peste  75 de milioane de lei. Aceasta înseamnă că pentru fiecare cerere de despăgubire a fost plătită în medie 8.783 de lei.

Taxă suplimentară

Pentru o taxă suplimentară, polița RCA poate fi achiziționată cu dispoziția de decontare directă. Cu toate acestea, nu limitează posibilitatea șoferului de a solicita despăgubiri direct de la asigurarea persoanei vinovate.

Este posibil să achiziționați clauza de decontare directă în plus față de polița RCA. Acest lucru înseamnă că, în urma unei coliziuni, proprietarul vehiculului avariat poate alege să solicite despăgubiri de la propriul asigurător RCA. În acest caz, asigurătorul va putea, de asemenea, să recupereze toate plățile efectuate prin intermediul asigurării șoferului vinovat.

Condițiile clauzei de decontare directă

Pentru a putea fi utilizată, clauza de decontare directă are anumite condiții. Pentru a putea avea parte de aceste beneficii, accidentele trebuie să aibă loc pe teritoriul României. De asemenea, vehiculele implicate în accident trebuie să fie înmatriculate la nivelul țării. În plus, acest tip de decontare poate fi aplicată dacă ambele mașini implicate în accident au polița RCA. Care este valabilă la data desfășurării evenimentului. Prejudiciile decontate vor fi exclusiv cele ale vehiculului, fiind excluse vătămările corporale.

Daune morale

În cazul în care un accident se soldează cu vătămări corporale sau deces și se solicită și daune morale, veți avea dreptul să recuperați aceste daune de la asigurătorul RCA al persoanei care a provocat accidentul. Acest lucru fiind specificat în regulile clauzei de decontare directă.

Dacă sunt îndeplinite toate cerințele menționate mai sus, clienții pot utiliza decontarea directă. Dacă oamenii sunt implicați într-un accident, aceștia au obligația de a anunța  asigurătorul în termen de cinci zile lucrătoare, conform Mediaflux .